De Volkskrant, 18-07-2014, van verslaggever Eric van den Outenaar .2010

'Werknemers zijn vaker ziek als gevolg van stress'

Werknemers melden zich steeds vaker ziek vanwege stress. Dat blijkt uit een onderzoek van ArboNed. De spanningen zijn volgens de arbodienst voor een belangrijk deel het directe gevolg van de economische crisis.
    Van de 4,6 miljoen verzuimdagen die ArboNed in de eerste helft van 2014 registreerde, had 10 procent te maken met stress. Dat is acht keer zoveel als in 2009. Vooral in de laatste twee jaar ziet de arbodienst de uitval wegens spanningen bij werknemers fors toenemen.
    Volgens Cornť Roeien, bedrijfsarts en epidemioloog bij ArboNed, beginnen mensen de gevolgen van de economische crisis duidelijker te voelen.
Mensen maken zich meer zorgen over hun huis dat 'onder water' staat of zijn bang om hun baan te verliezen. Daardoor neemt de druk om te presteren op de werkvloer toe. Ook heeft het grote aantal ontslagen bij bedrijven ervoor gezorgd dat de belasting van arbeidskrachten toeneemt. 'We moeten meer doen met minder handen', zegt Roeien.
    Daarnaast zegt RoeÔen dat mensen de zorg voor kinderen of mantelzorg steeds moeilijker kunnen combineren met hun werk en meer moeite hebben de eindjes financieel aan elkaar te knopen.
    Met name in het onderwijs, de zorg en de ict en bij banken signaleren de onderzoekers een hogere uitval. Volgens de arbodienst zijn werknemers in de zorg en het onderwijs extra kwetsbaar, omdat daar de emotionele belasting traditioneel al hoger ligt. In de financiŽle wereld en de iet zorgen de toegenomen doelen en de tijdsdruk voor meer spanningen, zegt RoeIen. 'Mensen bereiken sneller de laatste druppel die de emmer doet overlopen.'
    De toename is opmerkelijk, omdat er juist de laatste tijd meer berichten naar buiten komen dat de economie aan de beterende hand is. 'In 2009 lazen mensen alleen nog over de crisis in de kranten, pas vanaf de laatste twee jaar zijn mensen de gevolgen ervan echt gaan voelen.'
    De gemiddelde verzuimduur neemt volgens het onderzoeksbureau ook toe. Hadden de uitvallers bij het vorige meetmoment nog 24 dagen nodig voor hun herstel, dat is opgelopen naar 26 dagen. ArboNed baseert zijn onderzoek op ruim 1,1 miljoen werknemers.
    Ook de werkgevers merken het verzuim in de portemonnee. Per zieke kost de verloren werktijd een bedrijf gemiddeld 20 duizend euro.


Naar Psychologie lijst , Psychologie overzicht , of site home .
 

[an error occurred while processing this directive]