De Volkskrant, 26-11-2010, van correspondent GERT-JAN VAN TEEFFELEN .2010

Bruto nationaal geluk | Er is meer dan geld

Londen gaat het geluk van zijn burgers meten

Het getuigt van enige moed nu het land aan de vooravond staat van draconische bezuinigingen. Die weerhouden de Britse regering er echter niet van het geluk van zijn inwoners te willen laten meten.

Premier David Cameron heeft het nationale bureau voor de statistiek gevraagd het welzijn van de Britten op te nemen in zijn periodieke, grootschalige onderzoeken onder huishoudens. De uitkomsten wil hij gebruiken bij het regeringsbeleid.

De stap van Cameron past bij een internationale trend. Diverse topeconomen, bezig aan zelfonderzoek sinds het begin van de economische crisis, zeggen dat de – in harde ponden, dollars of euro’s gemeten – economische productie van een land niet langer de enige maatstaf moet zijn.

Nobelprijswinnaars als Joseph Stiglitz en Amartya Sen riepen wereldleiders in een rapport op zich meer te richten op welzijn en duurzaamheid. In Frankrijk heeft president Nicholas Sarkozy hun idee al omarmd.

Vorig jaar kondigde hij aan het geluk en welzijn van de Fransen te gaan betrekken bij het meten van ’s lands economische vooruitgang. De Canadezen doen al iets soortgelijks, maar de uitkomsten maken nog geen deel uit van de officiële cijfers.

Ook het Nederlandse Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) zegt interesse te hebben in het meten van zoiets subjectiefs als geluk. ‘We bekijken of, en zo ja hoe, we dergelijke informatie kunnen gaan verzamelen’, zegt een CBS-woordvoerder.

In Groot-Brittannië opperde Cameron – zelf van zeer bemiddelde komaf – dit vier jaar geleden al toen hij nog oppositieleider was. ‘Het is tijd dat we toegeven dat er meer in het leven is dan geld.’

Hij bedacht er direct een nieuwe indicator voor: ‘We moeten ons behalve op het GDP (gross domestic product, oftewel bruto binnenlands product, red.) ook gaan richten op het ‘GWB’: general well-being (algemeen welzijn).’

Het veroorzaakte enige hilariteit, maar Cameron was bloedserieus. Hij noemde het meten van het nationale geluk ‘een van de centrale politieke thema’s van onze tijd’.

Nu hij premier is, voegt hij de daad bij het woord. Het onafhankelijke Office for National Statistics (ONS) gaat de vragen formuleren, waarop de antwoorden mogelijk al vanaf komende lente in kwartaalberichten kunnen worden opgenomen.

Ook naar deelaspecten zoals het milieubewustzijn van de Britten zal voortaan structureel onderzoek worden gedaan. Nog niet duidelijk is of de antwoorden zullen resulteren in zoiets als een ‘geluksindex’.

Het boeddhistische staatje Bhutan gebruikt het ‘bruto nationaal geluk’ al langer bij het bepalen van beleid. Dat lijkt te werken. De Aziatische natie is gemeten naar haar economische productie zeer arm, maar staat als enige land in zijn soort hoog op lijstjes van landen waar mensen zichzelf gelukkig vinden.
 


Naar Psychologie lijst , Psychologie overzicht , of site home .
 

[an error occurred while processing this directive]