WERELD & DENKEN
 
 

Bronnen bij Groei, natuurlijk: oertijd

26 aug.2015

Een bericht van na het schrijven van het artikel over de natuurlijke groei  :


Uit: De Volkskrant, 26-08-2015, van verslaggever Maarten Keulemans

Oerzee liet het aardse leven zes keer stikken

EEindelijk denken wetenschappers te snappen waarom het aardse leven ruim 400 miljoen jaar geleden opeens de ene na de andere apocalyptische ramp te verduren kreeg. Het lijkt erop dat iets het zuurstof uit de wereldzeeën zoog, waardoor het zeeleven vergiftigd raakte en stikte - al weet niemand precies wat.
    Hoewel er destijds alleen nog maar simpele zeedieren bestonden en er afgezien van wat mossen en primitieve oerplantjes nog niet eens iets op het land leefde, werd de aarde tussen 445 en 415 maar liefst zes keer achter elkaar getroffen door vreselijke rampen. Bij één zo'n episode stierf van bepaalde soortgroepen 95 procent uit. Een ander, van rond de 445 miljoen jaar geleden, staat zelfs in de topvijf van ergste rampen die de aarde ooit beleefde, slechts vergelijkbaar met de meteorietinslag die de dinosauriërs het leven kostte. Maar wat er gebeurde? Niemand die het weet.
    Tot nu. Het lijkt erop dat de zee destijds een aantal keer achter elkaar veranderde in een zuurstofloze, rottende watermassa vol giftige zware metalen, schrijft een internationaal team onder leiding van aardwetenschapper Thijs Vandenbroucke van het Franse onderzoekscentrum CNRS en de Universiteit Gent nu in Nature Communications.


Red.:   Een regelrechte bevestiging van het geschetste groeiproces.


Naar Psychosociohistorie, inleiding , of site home .