Volkskrant weblog, zaterdag 27 maart 2010 07:35 door Michel Maas
Jakarta online
Een correspondent in Zuidoost Azie
VKBlog Headerimage

Trouwen met een kind en homo's meppen

Met een klein meisje trouwen mag best. Ze hoeft niet eens te menstrueren. En sex hebben met dat meisje mag ook. Als het maar is om het huwelijk inhoud te geven, en moslimse ‘familiewaarden’ te bewaren, en niet uit lust...

Ik heb mijn ontbijt even laten staan om dit bericht te kunnen verteren. Het komt niet van de perverse ‘Syekh Puji’ die met een meisje van 12 is getrouwd en nu zijn oog heeft laten vallen op een meisje van 9. Nee. Het komt van Nahdlatul Ulama (‘NU’), een van de grootste moslim-organisaties in IndonesiŽ. ‘NU’ claimt 40 miljoen volgelingen (leden en sympathisanten) te hebben, en dat is toch bijna 20 procent van de bevolking.

Syekh Puji heeft 704 fans op Facebook, en een handvol verdedigers die zeggen dat je de profeet Mohammed beledigt als je zegt dat Puji een pedofiel is. Mohammed trouwde immers met Aisyah toen die 7 was...  

Maar ‘NU’ is dus geen Syekh Puji. De massaorganisatie houdt deze week een groot congres in Makassar en daar wordt niet alleen een nieuwe voorzitter gekozen, maar ook de lijn uitgezet voor de toekomst. En die toekomst lijkt dus bar veel op een ver verleden.  

IndonesiŽ is geen islamitisch land, maar de islam doet er wel waar zij zin in heeft. De Indonesische wet verbiedt meisjes onder de 16 te trouwen, maar die wet geldt dan weer niet als de ouders toestemming geven. Dus Puji kan zijn gang gaan, en met de nieuwe ‘fatwa’ van ‘NU’ kan eigenlijk iedereen zijn gang gaan.

Zolang hij maar geen homo is.

In dezelfde krant staat vanochtend een bericht dat de beruchte islamitische knokploeg FPI (Front van de Verdedigers van de Islam) in Surabaya heeft toegeslagen. In die stad zou een internationaal congres worden gehouden van homo’s en transseksuelen. Dat gaat niet door. Nadat bijna alle moslimorganisaties in dat ultra-orthodoxe oostelijk deel van Java hadden geprotesteerd is het congres verboden.

Het zou niet stroken met de nationale cultuur, zei iemand. 

Ik denk dat alleen in Thailand meer travestieten en transsexuelen rondlopen dan in IndonesiŽ, en Surabaya is al sinds jaar en dag hun hoofdkwartier. De televisie huurt ze in voor elke show die ‘leuk’ moet zijn. De televisiehomo, de televisietravestiet en de televisievalsenicht zijn een vast bestanddeel van het programma-aanbod, en geen haan die daar ooit naar kraait. 

Maar in Surabaya laten de radikalen nu weer eens hun tanden zien.

De politie is de eerste die zwicht, en een ‘parade’ verbiedt omdat die tot ongeregeldheden kan leiden. Even later besluiten de belaagde homo’s hun congres af te gelasten.

Maar zelfs dat is voor de FPI nog niet genoeg. De mannen, die bekend staan voor het in elkaar slaan van interieurs van cafť’s en kerken, en van moskeeŽn van ketterse moslimsektes, zijn het hotel binnengevallen  waar de congresgangers zitten. Er is geduwd, geÔntimideerd en geslagen, en een persconferentie van de homo’s werd met bruut geweld verhinderd. 

De politie was aanwezig. En zij wat zij altijd doet als de FPI mensen mishandelt en de boel kort en klein slaat: zij liet het gebeuren. 

Ik weet niet of IndonesiŽ opschuift in de richting van een islamitische staat. Ik weet alleen dat de overheid angstvallig de andere kant uitkijkt en nadrukkelijk haar mond houdt als de orthodoxe en radikale moslims tekeer gaan, en anderen intimideren en hun wil opleggen.

En ik weet dat de wetgevers meedoen. Deze week is in Jakarta de Anti-pornowet bekrachtigd door het Constitutionele Hof. Deze wet verbiedt alles wat de zinnen prikkelt: een gebaar, foto, tekening, blik, geluid, tekst, een kus in het openbaar... De wet is door moslimpartijen door het parlement gejast, en IndonesiŽ zit er, na de definitieve uitspraak van het hof, voorgoed mee opgescheept.

En reken maar dat de FPI zich gaat storten op elk dťcolletť dat voorbijkomt, met de wet in de hand. Ook traditionele dansen staan al onder curatele: Jaipong danseressen mogen niet meer de uitdagende gebaren maken die de dans voorschrijft, en ‘dangdut’-zangeressen die altijd uiterst sexy gekleed gingen, dragen tegenwoordig uit voorzorg al lange mouwen en hooggesloten kraagjes.

Gelukkig is er niet alleen somberheid. Twee provincies, Papua en Bali, hebben al laten weten dat zij deze wet nooit of te nimmer zullen toepassen. De eerste behoudt zich het recht voor om in peniskokers en rieten rokjes te lopen, en de tweede wil zijn toeristen niet kwijt, die op het strand al even schaars gekleed gaan.

Voor de rest is het afwachten. Soms waaien deze dingen in IndonesiŽ gewoon weer over, en gaan de IndonesiŽrs hun gangetje, zoals ze dat al eeuwen gewend zijn.

IndonesiŽrs zullen nooit Arabieren worden. Gelukkig.

16 reacties
Avatar van Roland Danckaert Roland Danckaert 27-03-2010 07:44
Richt je eens op de zwarte kousenkerk, op de homofobe paus en denk eens aan de geschiedenis waarin Nederlanders heksen verbrandden. Waarom die Moslimobsessie, waarom die constante fixatie op Moslims, het door Wilders gedirigeerde debat?

Het volk moet van binnenuit veranderen, moderniseren, dat kan niet van buitenaf opgelegd worden. Dat wij op bepaalde punten wat verder zijn in onze ontwikkeling, is hen niet aan te rekenen. Hier hadden vrouwen 50 jaar geleden ook nog geen rechten, mijn moeder vree ook al met 15 jaar met een 8 jaar oudere man (mijn vader).
Het komt wel, die ontwikkeling bij Moslims, maar niet door er zo op in te blijven hakken en een bepaalde groep telkens te kakken te zetten. Zo kom je er niet. Dit werkt averechts, dit werkt agressie, haat en de fundamentalistische en ouderwetse kont tegen de krib in de hand.

Of denk je er lekker mee te scoren? Er zijn al genoeg mensen die over zulke zaken schrijven, verzin eens iets heel anders. Schrijf eens iets over jezelf. Maak jezelf eens transparant, kom eens met een origineel of persoonlijk onderwerp. Dit is alleen maar een schepje op de torenhoge hoop...

Het is wel waar, hoor, wat je schrijft en ik keur huwelijken met meisjes en homofobie ook niet goed, maar ik word onderhand kotsmisselijk van het wij-zijn-beter-gevoel van sommigen, terwijl ook de paus afschuwelijke dingen verkondigt, terwijl ook Nederlandse rotjochies buurten terroriseren (bij ons in de straat zelfs), terwijl genoeg skinheads homo's in mekaar rammen en we ondertussen hele zeeŽn leeg vissen, zwakke mensen laten creperen en in mensen handelen, Polen als moderne slaven gebruiken. Daar hoor en lees ik allemaal niet veel over. Altijd maar weer die kritiek op en minachting jegens Moslims, maar zo weinig zelfkritiek, eigenanalyse.. Wij Hollanders zijn helemaal niet zo geweldig en niet zo beschaafd! Op andere vlakken kunnen we duvels zijn!

Het gaat me dus om die eenzijdige Moslim-fixatie, maar dat is wel duidelijk, denk ik.... Verder vind ik je stukje wel okay, het eindigt positief. Maar ik heb het, eerlijk is eerlijk, toch van harte AFbevolen... Misschien zit je te lang in Jakarta om te weten hoe bruut, hoe asociaal, hoe gemeen rechts en ordinair volks, hoe fobisch, hoe preuts en hoe kapitalistisch, geldbelust, onrechtvaardig en consumentonvriendelijk Hollanders kunnen zijn... Laat de Moslims daar maar eens een stukje over schrijven. En dat zij DAT afkeuren, dat ongebreidelde kapitalisme, die verwijdende kloof tussen arm en rijk, die sexualisering en die hypocrisie en dat meerderwaardigheidscomplex, dat kan ik nog retengoed begrijpen ook. Vooral onze bemoeizucht ook.
Avatar van lidy lidy 27-03-2010 07:55
Blijkbaar is dit de actualiteit en zeer verontrustend. Goed dat je hier melding van maakt. het druist regelrecht in tegen de Mensenrechten en de rechten van het kind. Dat wat hier nog in het verborgene is gehouden wordt in dit land en vele islamitische landen openlijk goedgekeurd en zelfs geformaliseerd. Je zult dat meisje maar zijn. Jouw reactie Roland vind ik schandelijk onnadenkend.
Avatar van Roland Danckaert Roland Danckaert 27-03-2010 07:57
Mijn reactie, Lidy, is uitermate genuanceerd en gaat dieper dan alleen dit stukje, het is een reactie op al die stukken over wat Moslims allemaal verkeerd doen en op ons meerderwaardigheidsgevoel en onze blindheid voor onze eigen fouten en gruwelen. Maar daar ben je denk ik niet diepgaand genoeg voor, om de essentie daarvan te begrijpen. Ja, stoot me nu maar weer uit je groep favorieten, haha!
Avatar van Michel Maas Michel Maas 27-03-2010 08:00
Ik snap je bezwaren.
Het probleem is, dat deze dingen op dit moment in Indonesie gebeuren. In een en dezelfde week. Ik zit hier niet om lekker te scoren maar om trends te signaleren. En dit is er een. En het is er een die niet deugt, als jet het wilt meten op de lat van 'goed' en 'kwaad'.
Dat Nederland een bruut, asociaal , gemeen, rechts en ordinair land aan het worden is, dringt zelfs hier door, maar is voor mij geen reden om dingen niet te schrijven. Mijn positieve einde is de hoop waaraan ik mij vastklamp. Indonesie is een geweldig land, met heerlijke mensen, en ik kan het niet aanzien dat dat kapotgemaakt wordt door een onverdraagzame minderheid.
Hetzelfde geldt voor Nederland, overigens.
Avatar van Roland Danckaert Roland Danckaert 27-03-2010 08:06
Beste Michel,

bedankt voor je snelle en milde retour. Kan er helemaal mee leven. Knap dat je zo rustig reageert op mijn felle, emotionele maar toch ook analytische betoog en niet als door een bij gestoken.

Maar ik denk dat ik toch iets heb aangestipt wat OOK waar is, wat breder, wijder en dieper gaat.

Sorry dat je het slachtoffer moest zijn van mijn opgekropte woede van al die jaren over het hier voortzeikende islamdebat, opgestookt door die enge paniekzaaier uit Venlo. Dit was de druppel, denk ik, voor mij. Moest me even afreageren. Sta achter ieder woord wat ik heb geschreven, maar vat het niet te persoonlijk op.

IndonesiŽ is inderdaad een heerlijk land. Ik ga er in juli weer heen. Zin in! Lekker eten, mooie natuur, leuke en mooie mensen, straatleven, spiritualiteit, magie...

Het ga je goed.

Met respectvolle groet,

Roland Danckaert.

P.S.: Laat die Hollanders niet vergeten dat we hier de Pedopartij bijna hadden, een politieman die een buurmeisje vermoordde, de Hell's Angels die het criminle circuit terroriseren, blanke drugs- en seksbarons die de grachtengordel exploiteren en wat te denken van religieuze sekteleiders in Amerika die jonge meisjes en dochters "besexen".... De spreekwoordelijke duivel zit niet alleen in de ander, in de vijand... Alleen, daar lees ik niet CONSTANT wat over...
Avatar van antoinette duijsters antoinette duijsters 27-03-2010 08:26
Wat mij stoort is de kop en de aanhef, later wordt het artikel duidelijker.
Maar de eerste indruk is toch, hup daar gaan we weer, De Islam als het kwaad in de wereld.
Het zijn mensen die over de schreef gaan, telkens weer, zo blijkt ook uit je blog. Wat ik me afvraag, waarom betekend Democratie, dat we extreme partijen van welke aard dan ook , zo maar hun gang moeten laten gaan.
Avatar van ron rozen ron rozen 27-03-2010 09:06
@Michel
In de sixties werd je in Nederland als homo ook in elkaar geslagen als je demonstreerde en kijk eens hoe lekker we het hier nu hebben. Don't worry "t komt allemaal goed met de indonesische gays.

Is een huwelijk in Indonesie met een negen en zevenjarig meisje niet te vergelijken met de huwelijken van de adel way back when, toen Aldegonda van Habsburg (met d'r negen jaren) met Godefriedus van Bourbon (die er tweeentachtig telde) moest trouwen om de Spaanse troepen bij Verdun tegen te kunnen houden, zonder dat er sprake van was dat het huwelijk "ook daadwerkelijk werd geconsumeerd"?.
Avatar van knutselsmurf knutselsmurf 27-03-2010 09:46
Heeft die Mohammed eigenlijk ooit echt bestaan ?
Ik bedoel : Hier is het in de loop van de tijd duidelijk geworden dat de helft van de mensen wel doet alsof, maar in werkelijkheid gewoon atheistisch is. Hoe zit dat daar ? Zijn er mensen die niks geloven en dat gewoon zeggen ?
Avatar van Aad Verbaast Aad Verbaast 27-03-2010 09:47
Verontrustend stuk van je.
Wat ik niet snap is dat je stelt: "ik weet dat de wetgevers meedoen". Vlak daarvoor schrijf je: "Ik weet alleen dat de overheid angstvallig de andere kant uitkijkt"
Lijkt in tegenstelling met elkaar te zijn?
Avatar van Roland Danckaert Roland Danckaert 27-03-2010 10:05
Weet je, we moeten gewoon KAPPEN met die Moslimfixatie. KAPPEN. Genoeg over gehoord en gelezen, effe een ander deuntje. Het mag nog wel, maar het mag best eens wat minder, veel minder. Het wordt teveel gecultiveerd en opgeklopt. Wat hebben we in feite nou aan Moslimterreur gehad? Heel weinig. Er worden meer drugsmoorden gepleegd en kinderen verkracht, veel meer. En wat dacht je van het kapitalismeterrorisme, ook van dit kabinet dat mensen die ziek zijn of weinig geluk en geld hebben laat barsten en goed voor zichzelf en de elite zorgt?

Het gaat me niet om de inhoud van dit stuk van Michel, want dat zal allemaal best waar zijn. Het gaat me erom hoe we steeds weer focussen op die islam en op wat daar fout is, dat het telkens alleen daar over gaat, daarbij wegkijkend van onze eigen tekortkomingen en waanzin. De arrogantie ten top. En maar wijzen. Dat werkt tegenhaat en radicalisering alleen maar in de hand. En dan zeggen: zie je wel, we zeiden het toch! Maar het is ook een kwestie van actie-reactie.

Wilders ook, die moet gewoon eens zijn BEK wat vaker houden. Inhakken op een bevolkingsgroep en die groep telkens uitlichten en demoniseren, dat werkt van geen kanten, dat blijkt wel. Wilders is een woordenterrorist net zoals Van Gogh dat was met z'n geitenneukers hier en geitenneukers daar. Ook een vorm van terrorisme. Terroristen en hun tegenstanders lijken verdomd veel op elkander. Allebei even agressief, even blind, even fanatiek, even balansloos, even bang voor de ander, even bekrompen, even haatdragend, even onderbuikgevoelig.

Je hebt Moslimterroristen, maar ook bankterroristen, witte boorden en politiekterroristen. Ieder ras, ieder land heeft zo z'n eigen schurken en gekken, in alle geldingen der maatschappij...

KAPPEN, andere koers varen, andere/meer/bredere focussen krijgen. Ooit fundamentaliseerde het christendom dat het een aard had en daar hebben heel veel mensen en rassen en culturen - ook de Moslims - gigantisch onder geleden, op kleine, lokale schaal en op grote, wereldlijke schaal. En hier en daar vind je nog restanten van dat fundamentalisme, zoals in Het Vaticaan en bij evangelisten.

En nogmaals, het stikt hier van de kinderpornosekshandel, van de mannetjes die naar Thailand afreizen om jonge meisjes en jongens te neuken, van de pedo's en van de withuiden die in naam van God of gewoon uit algemene onverdraagzaamheid homo's liefst in een gekkengesticht zouden opsluiten en lieten aftuigen, terwijl zijzelf in dat gesticht zouden thuis horen, want de meeste gevaarlijk gekken vind je ver buiten het gesticht...
Avatar van ron rozen ron rozen 27-03-2010 10:10
@Roland Danckaert
Je bent volgens mij een ex-PVVer die zich heeft om laten praten door Femke Halsema met je "je bek houden", een voormalige zwevende kiezer als het ware. Hoe lang ben je al pro Moslim?
Avatar van Roland Danckaert Roland Danckaert 27-03-2010 10:12
Ach Rozen, jou heb ik al heel lang afgeschreven... Een lul van het zuiverste water, een zuiger, een azijnpisser, een sarrer. Opeens ben je daar weer. Ooit las je me aan de lopende band en liet je lovende woorden achter, totdat ik je held aanviel.

Ik ben altijd mens geweest. En menselijk.

Ik ga nu lekker tennissen. Ik zit niet op Rozen, ik schijt op hem... En ik heb diarree, hahahaha...
Avatar van RobertK RobertK 27-03-2010 10:35
@Roland Danckaert: prima betoog.
Avatar van ron rozen ron rozen 27-03-2010 10:38
@Roland Danckaert
Ik weet niet waar je dat vandaan haalt dat ik je aan de lopende band las en kom eens met wat voorbeelden van lovende reacties. Ben me nergens van bewust eerlijk gezegd.

Maar de oplettende lezer ziet toch wel dat ik gelijk heb en dat ik Roland Danckaert heb ontmaskerd. Het laagje groen links dat Femke over Roland heeft gesmeerd moet echt opnieuw. Er schimmert nog teveel"oude Roland" doorheen.
Avatar van Harry van Schalkwijk Harry van Schalkwijk 27-03-2010 11:06
Gaat vooral lekker tennissen.

Wat Michel Maas aandraagt is een praktijkvoorbeeld van controverse over normen in een samenleving die wel of niet conflicteren met het streven naar menselijk welzijn.
De heer Maas weet intuÔtief dat het vaak helemaal verkeerd gaat aflopen met heel jonge meisjes in die huwelijken met een volwassen kerel. De Islam staat zo iets juist nadrukkelijk wel toe.

Je kunt kennelijk verschil van mening hebben over het belang van de vrijheid van het meisje om op een tijdstip dat haar goed uitkomt haar eigen partner te kiezen.

Een rustige en geleerde overweging van deze zaken vind je onder meer in deze heel recente lezing van Sam Harris, die vindt dat je juist wel uitspraken moet doen over de beste kansen op menselijk welzijn, ook al moet je je daarvoor verzetten tegen eeuwenoude godsdienstige tradities.
Uit de serie TED - Ideas worth spreading.
www.vkblog.nl/bericht/307731/E...
.
Avatar van Ruud Zweistra Ruud Zweistra 27-03-2010 11:16
Goh, toch interessant dat hoe bruut, hoe asociaal, hoe gemeen rechts en ordinair volks, hoe fobisch, hoe preuts en hoe kapitalistisch, geldbelust, onrechtvaardig en consumentonvriendelijk Hollanders zijn, de goede moslims toch met hun miljoenen er naar toe (willen) komen.

Oftwel: dag Roland Danckaert, je kletst uit je nek.

Profielfoto Michel  Maas

Michel Maas

Woonplaats: Jakarta
Voorheen correspondent Oost Europa. Schrijver van roman "De Vleugels van Lieu Hanh" (De Bezige Bij) bekroond met Geertjan Lubberhuizenprijs. Schrijver van "Kosovo, Verslag van een oorlog" (De Bezige Bij), een bundeling van zijn reportages over de oorlog in Kosovo, bekroond met de NDP Prijs. Sinds 2001 correspondent voor de Volkskrant in Jakarta. Sinds 2009 ook correspondent voor de NOS.
Beroep: correspondent ZO Azie de Volkskrant en NOS, basis
Man, 40 jaar