WERELD & DENKEN
 
 

Bronnen bij Ideologie, geestesziekte: God's wil

.2010

Filmregisseur Paul Verhoven bespreekt historische films, en heeft geen sociologische inhibities:


Uit: De Volkskrant, 14-06-2011, door Paul Verhoeven en Rob van Schreers

Episode 15: Lawrence of Arabia (1962) - Deel II

De manier waarop de personages worden ge´ntroduceerd, de botsing der beschavingen, Lawrence' homoseksualiteit: dit is het perfecte epos.

'David Lean baseerde zijn film op Seven Pillars of Wisdom, de memoires van Thomas Edward Lawrence uit 1926. Als officier van het Britse leger was die tussen 1916 en 1918 betrokken bij de Arabische opstand tegen de Turkse overheersing.   ...
    Als westerling gelooft Lawrence in eigen initiatief. De Arabieren zeggen: 'Het staat geschreven', als in: 'Allahs wil', maar Lawrence heeft daar geen boodschap aan. Wanneer zijn krijger Gasim is achtergebleven in de woestijn, geven de andere Arabieren hem op: hij moest dood, het stond zo geschreven. Lawrence roept: 'Niets staat geschreven!' en keert met gevaar voor eigen leven terug. De reddingspoging lukt en Lawrence oogst respect. Vlak daarna wordt diezelfde figuur betrapt op diefstal, er dreigt onmiddellijk een stammenoorlog. Het vonnis luidt: de doodstraf, en als neutrale partij kan alleen Lawrence die voltrekken. Zo komt de profetie over deze man alsnog uit, door Lawrence's eigen toedoen. Geweldig hoe die botsing van culturen wordt vertaald, en achter zijn rug spelen ook nog eens de politieke malversaties van de Britten mee.   ...Naar Psychologische krachten  , Psychologie lijst  , Psychologie overzicht  , of site home  .