De Volkskrant, 02-07-2011, van verslaggeefster Mariken Smit .2010

Zweedse crèche krijgt verwijt van gender-gekte

Als de crècheleidsters en crècheleiders, - oeps, crècheleiders m/v - van de Zweedse crèche Egalia (Gelijkheid) hun kinderen aanspreken, zeggen ze niet 'jongens' of 'meisjes', maar gebruiken ze de woorden 'vrienden, personen of mensen'.
    Ook de woorden 'hij' en 'zij' worden vermeden. De crèche gebruikt een nieuw Zweeds woord, dat vooral in feministische en homokringen wordt gebruikt: 'hen', ofwel 'het' in het Nederlands. .

De kleuters krijgen geen Assepoester of Sneeuwwitje voorgeschoteld, die door een prins uit hun netelige situatie worden gered. Bijna alle boekjes in de kinderopvang in de hippe wijk Sodermalm in de Zweedse hoofdstad Stockholm gaan uit van homostellen, eenoudergezinnen of geadopteerde kinderen.

Dat is onderdeel van de sekseneutrale benadering die Egalia, als eerste in Zweden, een kwaliteitsstempel bezorgde van de Zweedse Federatie voor Rechten voor Lesbiennes, Homo's, Biseksuelen en Transgenders. 'Wij willen de kinderen niet in hokjes stoppen', licht crèchedirectrice Lotta Rajalin telefonisch toe. 'We benaderen ze als persoon, niet als jongen of meisje'.

Op de crèche, die plek biedt aan 40 kinderen, worden kinderen aangemoedigd om op nieuwe manieren te spelen. 'Als iedereen moedertje wil spelen, dan is dat geen probleem. Dan suggereren we dat er best drie moeders kunnen zijn', aldus Rajalin.

Het kinderdagverblijf, met een volgens Rajalin groeiende wachtlijst, heeft een discussie losgemaakt in het toch al hyperseksebewuste Zweden. De Zweedse blogster Tanja Bergkvist (37) spreekt van 'gender-gekte'. 'Het seksebeleid begint bizarre vormen aan te nemen', schrijft ze op haar blog. Ze noteert onder meer hoe de Zweedse Wetenschapsraad 80 duizend euro toekende voor een onderzoek naar de 'trompet als een symbool van sekse'.

In een interview met een Deense krant zegt ze dat 'genderonderzoekers geïnfiltreerd zijn' in de academische wereld. Ze verdringen volgens haar 'het gezonde verstand en reduceren alles tot een genderprobleem'. Ook de zes crècheleiders van Egalia, twee mannen en vier vrouwen, hebben genderstudies gedaan. Het is in Zweden niet ongewoon dat crèches en scholen genderexperts inhuren om taalgebruik en gedrag op te sporen dat stereotypen in de hand kan werken.

Toch is Egalia ook in Zweden bijzonder. Personeelsleden zijn bedreigd, er is een pakketje bezorgd met naakte poppen waarop was geschreven: zo zien jongens en meisjes eruit. De directrice benadrukt dat ze geen 'jongens van meisjes wil maken en andersom'. 'Wij willen de sociale kant van de sekse veranderen: de manier waarop de maatschappij jongens en meisjes nog altijd in hokjes plaatst. Jongens die liever in een hoekje zitten lezen, worden minder gewaardeerd. Het gaat om menselijke gelijkwaardigheid.'


Naar Psychologie lijst , Psychologie overzicht , of site home .
 

[an error occurred while processing this directive]