De Volkskrant, 10-01-2011, van correspondent Arie Elshout .2010

Analyse | Schutter richt bloedbad aan in Tucson, Arizona

Schietpartij houdt VS spiegel voor

Niemand weet waarom de 22-jarige Jared Lee Loughner het jonge Congreslid Gabrielle Giffords uit Arizona wilde doden, maar al vrij snel na de eerste schok begonnen de Amerikanen zich af te vragen of de schutter niet een monster is dat zij zelf hebben gebaard.

Het is tijd voor zelfonderzoek, zei sheriff Clarence Dupnik na de schietpartij, waarbij Giffords zaterdag zwaargewond raakte en zes mensen werden gedood. Dit is niet meer het Amerika waarin de meesten van ons zijn opgegroeid, zei de 74-jarige Dupnik op een live uitgezonden persconferentie.

'Het loopt de spuigaten uit met al die woede, haat en onverdraagzaamheid in het land. Er zijn redenen om aan te nemen dat er in geestelijk opzicht iets mis is met deze persoon, maar ik denk dat vooral labiele mensen bevattelijk zijn voor het gif.'

Met zijn analyse werd de sheriff uit Pima County ineens de man die het gevoel van de natie verwoordt. Het was een gevoel van schaamte. De Amerikanen kregen door de schietpartij een spiegel voorgezet, en schrokken van zichzelf.

Foto's van de dader roepen de associatie op met ontspoorde jongeren die in de VS en daarbuiten bloedbaden aanrichtten op scholen. Maar video's en teksten op internet suggereren dat hij politiek gemotiveerd was, waardoor een ander daderprofiel ontstaat.

Hij schildert in de teksten de overheid af als de vijand. De munt moet weer gebaseerd worden op de waarde van het goud. Volgens een deskundige zijn dat typisch punten van rechtse extremisten in Amerika. Maar verder zijn de teksten te vaag en te onsamenhangend om er een direct verband met de aanslag uit te destilleren.

Dus ging het debat over de vraag of politiek en media niet indirect de voedingsbodem hebben geschapen voor de schietpartij. Door de Polarisatie, het gebruik van Grote Woorden en de Hoge Toon.

Sarah Palin, peetmoeder van de Tea Party-beweging, die op haar website een kaart zet waarop Democratische Congresdistricten (waaronder dat van Giffords) staan aangeduid met een schietschijfsymbool. De Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden die de ene na de andere wet van Obama willen intrekken.

Palin heeft de kaart weggehaald en haar medeleven betuigd aan de familie-Giffords. De Republikeinen stellen de stemming over het intrekken van de zorgwet uit.

Zo lijkt de aanslag louterend te werken, maar misschien is zij over een paar dagen gewoon weer een ouderwetse splijtzwam en wordt sheriff Dupnik weer in de eerste plaats een partijdige Democraat.Naar Psychologie lijst , Psychologie overzicht , of site home .
 

[an error occurred while processing this directive]