De Volkskrant, 07-04-2011, column door Roger Cohen (The New York Times) .2010

Column | Koranverbranding

Jones staat niet alleen met zijn islamofobie

De knuppel in het hoenderhok gooien. Dat wilde Terry Jones, de dominee uit Florida, met het verbranden van de Koran. Nou, dat is prima gelukt! Misschien wil hij dat even uitleggen aan de familie van Joakim Dungel, een 33-jarige Zweed, die op het VN-kantoor in Mazar-i-Sharif werd afgeslacht door een menigte die woedend was over de Koran-verbranding.

Maar ik denk niet dat Jones iets zal kunnen uitleggen aan Dungels familie of aan die van de andere VN-medewerkers die werden vermoord. Hij is een fanaticus. Hoe kun je een christen die zijn geloof niet op compassie en liefde baseert, maar op een haat jegens de islam, anders noemen? Maar het griezelige is dat Jones niet alleenstaat als het om islamofobie in de VS gaat.

Maar laat ik het eerst hebben over die moorddadige Afghaanse meute en de mensen die hun daden mogelijk maakten. Eén daarvan is president Hamid Karzai. Het was stom van hem om te wijzen op de walgelijke stunt van Jones.

Karzai is iemand die nergens voor terugdeinst om zijn zwakte te verbergen. Om te overleven moet hij zijn weldoeners -- het Westen -- bekladden.

Ook de imams van Mazar hebben boter op hun hoofd. Zij gebruikten het vrijdagsgebed om de meute op te hitsen. Je zou denken dat de afschuwelijke moord op onschuldige mensen in de islamitische wereld zou worden veroordeeld, maar tot nu toe heb ik niets gehoord.

Al deze dwaasheden begonnen in het Dove World Outreach Center in Florida, het mini-kerkje van Jones. Hij is ervan overtuigd dat de islam en de Koran alleen maar 'geweld, dood en terreur' prediken. Dat is even dom als het christelijk geloof gelijk te stellen aan Psalm 137, waarin opgeroepen wordt de 'kinderkens' van de vijand 'wredelijk te verpletteren tegen de rotsen'.

Het droevige is dat dergelijke opvattingen over de islam steeds meer ingang vinden bij de Republikeinse partij. Kopstukken als Newt Gingrich en Peter King hebben het graag over de 'stille opmars van de sharia in de VS', waarmee ze zinspelen op Barack Obama, wiens tweede voornaam Hussein is. Volgens een opiniepeiling vindt 52 procent van de Republikeinen dat Obama het eens is met fundamentalisten die de wereld de islamitische wetten willen opleggen.

In veel Amerikaanse kerken hoor je de boodschap dat de moslims in de VS niet willen samenleven met de anderen, maar 'de zaak willen overnemen'.

Maar de moslims moeten ook de hand in eigen boezem steken. Zij moeten de moed opbrengen de moorden in Mazar zonder omwegen te veroordelen. Moslims van Egypte tot Pakistan moeten begrijpen dat de islam niet een politieke kracht kan zijn en tegelijkertijd boven alle kritiek kan zijn verheven. Als je op basis van religie de politieke arena betreedt, is je geloof niet langer een privé-aangelegenheid, maar vormt die een gewettigd doelwit voor kritiek.

Jones woont in een land waar de wet godslastering beschermt. Ik ben het roerend eens met dat principe: als het om de vrijheid van meningsuiting gaat, ben ik een maximalist. Maar Jones moet wel zijn geweten raadplegen: valt het wel met het geloof te verenigen dat je aanzet tot haat? En hoe kunnen de islamafoben rechtvaardigen dat ze een karikatuur maken van de islam, domweg om daar politieke munt uit te slaan?Naar Psychologie lijst , Psychologie overzicht , of site home .
 

[an error occurred while processing this directive]