De Volkskrant, 08-04-2011, door Martin Slagter .2010

De stelling van de week | Met vrije meningsuiting marchandeer je niet. het in brand steken van de koran behoort tot die vrijheid

Gedachten zijn onbrandbaar

Het verbranden van de Koran behoort niet zozeer tot de vrijheid van meningsuiting, als wel tot de vrijheid om met je eigendommen te doen wat je wilt. Als ik op legale wijze een boek verwerf, dan mag ik daarmee doen wat ik wil. Lezen, maar ik kan het ook gebruiken als onderzetter of toiletpapier. En desgewenst kan ik het weggooien of verbranden.

De opvatting dat bepaalde voorwerpen 'heilig' zijn en om die reden met 'respect' behandeld moeten worden, weerspiegelt een metafysische manier van denken waarvan een seculiere overheid zich dient te distantiŽren. In de katholieke kerk wordt de Bijbel letterlijk bewierookt voordat er uit wordt voorgelezen.

Dat is een vorm van 'respect' die vooral binnen de muren van de kerk moet blijven. In de publieke ruimte van de seculiere samenleving bestaan geen 'heilige' voorwerpen. Heiligheid zit natuurlijk niet in de kaft, het papier of de drukinkt, maar in het gedachtengoed van die boeken. Gedachten zijn onbrandbaar. Dat zou toch een geruststellend idee moeten zijn voor al die beledigde gelovigen. Iemand die in het openbaar een boek verbrandt, maakt slechts een statement: 'Ik vind dit een rotboek.' Dat mag hij vinden.

Als de verbranding dan toevallig een boek betreft dat jou heel dierbaar is, zit er niets anders op dan deze 'belediging' te verdragen en je hoofd te schudden over zoveel onbegrip.


Naar Psychologie lijst , Psychologie overzicht , of site home .
 

[an error occurred while processing this directive]