De Volkskrant, 18-01-2011, door Stieven Ramdharie .2010

WEEKBLADEN

Kan IsraŽl centrales in Iran ontregelen?

Over Mossad-chef MeÔr Dagan (65) zei premier Ariel Sharon ooit dat zijn specialiteit het ' afrukken van de koppen van Arabieren' was. Als er iemand verantwoordelijk is voor het ontregelen van het Iraanse nucleaire programma, dan is het wel Dagan.

De in de Sovjet-Unie geboren spionagebaas van IsraŽl, verzette zich in zijn Mossad-tijd (2002- 2010) fel tegen een preventieve aanval op Iran. Maar Dagan geloofde wel heilig in het saboteren van de Iraanse pogingen een nucleaire macht te worden.

Hebben de aanslagen van de laatste jaren op Iraanse atoomwetenschappers Teheran zo geschaad, vraagt Der Spiegel zich af, dat een Iraans kernwapen tot zeker 2015 uitgesloten is? Als dat zo is, dan weten de IraniŽrs wie ze moeten omleggen als ze ooit wraak zouden willen nemen.

'Dagans laatste zet?', kopte de massakrant IsraŽl Hajom vorig jaar na de zoveelste aanslag, op klaarlichte dag, op een Iraanse nucleaire deskundige. Wetenschappers die bij het nucleaire programma zijn betrokken, kijken nu in Teheran wel dubbel uit als ze in hun auto stappen of een verdachte motorrijder zien naderen.

In de ogen van Dagan vertegenwoordigt het regime van Ahmadinejad de twee gevaren die IsraŽl bedreigen: terrorisme en een kernoorlog. Dus verdwenen Iraanse wetenschappers spoorloos in het buitenland, stortte een vliegtuig neer, ontregelde de 'computerworm' Stuxnet de verrijkingsfabriek Natanz en werden atoomwetenschappers opgeblazen met krachtige magneetbommen.

Gezien de staat van dienst van de Mossad, zou het getuigen van amateurisme als Teheran de sabotage niet zag aankomen. Ooit, in de eerste jaren onder premier Ben-Gurion, waagde IsraŽl zich niet aan moordaanslagen op politieke tegenstanders. Pas in 1956, schrijft het blad, gaf Ben-Gurion opdracht tot de eerste 'gerichte moord' door de Joodse staat : de executie van de chef van de Egyptische geheime dienst in Gaza.

Aan inventiviteit ontbrak het de Mossad-agenten niet. In 1978 werd vergiftige tandpasta gebruikt om Wadi Haddad, leider van een Palestijnse factie, uit te schakelen. In 1997 werd Hamas-voorman Khaled Meshaal in Amman ingespoten met een gif. De poging mislukte echter, twee Mossad-agenten werden gearresteerd.

Ook het versturen van met springstoffen geprepareerde korans, behoort tot de technieken van de geheime dienst. En vorig jaar werd een militaire leider van Hamas, Mahmoud al-Mabhouh, dood in zijn hotelkamer in Dubai gevonden. Ook bij deze aanslag twijfelt niemand meer aan de betrokkenheid van de Mossad.

De vraag is, als het gaat om Iran, of IsraŽl in staat is het nucleaire programma definitief te ontregelen. Dagan is nu met pensioen en hij is er heilig van overtuigd dat zijn acties Teheran zware schade hebben toegebracht. Maar een preventieve aanval is, gezien de taal uit Jeruzalem, nog altijd niet uitgesloten.

 

IRP:  Plus talloze andere moordaanslagen op Palestijnen. Bloeddorstig als hun GodNaar Psychologie lijst , Psychologie overzicht , of site home .
 

[an error occurred while processing this directive]