De Volkskrant, 19-01-2012, column door BERT WAGENDORP .2010

Homo's
 
Tussentitel: De orthodoxe gelovige weet namelijk alles zeker

De homotherapie moet uit de basiszorg, vindt minister Schippers van Volksgezondheid, en met haar een meerderheid in de Tweede Kamer. De minister en de Kamerleden wisten niet eens dat de psychologische bijstand aan christelijke homo's die 'worstelen' met hun geaardheid werd vergoed, maar een artikel in Trouw opende hun de ogen.

Eerst had je de Amerikaanse opperrabijn van Amsterdam, Aryeh Ralbag, die de Torah Declaration ondertekende. Daarin staat dat homoseksualiteit een te genezen ziekte is. En nu is er psychologe Anouk van Tooren, directeur van Different, die beweert dat 30 procent van de homo's die zich bij haar organisatie melden na behandeling van hun 'gerichtheid' af zijn.

Therapie is in die kringen overigens een moderniteit: nog niet zo lang geleden werd de christenhomo geacht zich keihard biddend de heterogerichtheid eigen te maken.

Van islamitische imams uit de meer strikte hoek wisten we al dat ze het niet op homo's hebben: die moeten van flatgebouwen worden geworpen. Bij de derde van de grote monotheÔstische godsdiensten geloven de strikten niet in genezing.

Tussen homo's en de orthodoxe volgelingen van de oude woestijngod, of hij nu God de Heer, Jaweh of Allah wordt genoemd, heeft het nooit geboterd: hun heilige boeken staan vol gruwelijke straffen voor sodomieten.

Ben je in die kringen homo, dan heb je een groot probleem. Met je medegelovigen en ook met jezelf.

Op de website van het Christelijk Informatie Platform (CIP) zei de directeur van de stichting Tot Heil Des Volks - Different is een project van die organisatie - Henk van Rhee op 7 januari al dit: 'Als men ons vraagt hoe we tegen een homoseksuele relatie aankijken, vertellen we hun dat we denken dat God zo'n relatie niet goed vindt.' Dat denkt Henk niet, dat weet hij zeker. De orthodoxe gelovige weet namelijk alles zeker. Wat in de Bijbel staat, is waar: einde discussie.

Sommige liberale bijbelvorsers menen dat uit het boek SamuŽl valt op de maken dat een stoere macho als de latere koning David en zijn vriend Jonathan gay waren. David werd op latere leeftijd een gevreesde vrouwenjager. Hetgeen doet vermoeden dat zijn 'gerichtheid' op de een of andere manier wijzigde: een hoopvol signaal voor Ralbag en Van Tooren.

Van Rhee zei gisteren in het Nederlands Dagblad dat in de politiek en de media sprake is van een 'hyperige hetze'. Er bestaat volgens hem helemaal geen homotherapie. 'Onze specialiteit is het helpen van orthodoxe christenen die zelf de keuze maken voor een bijbelse visie op seksualiteit en die overtuiging delen met onze hulpverleners.'

Daar staat: homo en hulpverlener weten dat eerstgenoemde er duivelse aanvechtingen op na houdt en dat deze uit volle macht moeten worden bestreden. Soms lukt dat, kennelijk. Van Rhee tegen het CIP: 'Sommige cliŽnten trouwen na hun behandeling met een vrouw. Anderen kiezen voor een celibatair leven of onderdrukken hun gevoelens.' Dat is dus de bedoeling, bij Different.

Er is nog een vierde groep: degenen die besluiten hun gerichtheid in praktijk te brengen, ondanks alle hel en verdoemenis. Die worden fijn homo en varen even later in een reetveter vrolijk door de Amsterdamse grachten. Ze stellen, zegt Van Rhee, in de meeste gevallen geen prijs meer op de begeleiding door Different.

Het is hun eigen tragische keuze als orthodoxe homo's van hun 'ziekte' willen 'genezen'. Maar in een land waar homoseksualiteit alleen door zonderlingen nog als ziekte wordt gezien, hoeft de gemeenschap daar niet voor op te draaien.

 Naar Psychologie lijst , Psychologie overzicht , of site home .
 

[an error occurred while processing this directive]