De Volkskrant, 21-02-2012, van verslaggeefster Janny Groen .2010

Identificatieplicht | Joden hoeven geen ID te dragen tijdens de sabbat. Terecht?

PvdA-Kamerlid Jeroen Recourt is ontzet over het feit dat de rechter heeft besloten een jood op sabbat straffeloos zonder ID kan rondlopen. Advocaat Loonstein: 'Dit ligt in lijn met eerdere uitspraken.'

'Islamdebat bedreigt soepele omgang religie'

De grote ophef over een orthodoxe jood zonder ID tekent de grimmige politieke sfeer, zegt Loonstein.

Tussentitel: Religieuze plichten mogen de grenzen van de wet oprekken

In het huidige politieke klimaat worden religieuze zaken 'veel te snel gepolitiseerd', vindt advocaat en moheel (ritueel besnijder) Herman Loonstein (53). Hij reageert op de politieke opwinding die is ontstaan na een uitspraak van een Haagse kantonrechter over identificatieplicht op sabbat.

De rechter oordeelde vrijdag dat een orthodoxe jood geen boete hoeft te betalen voor het niet bij zich dragen van identiteitspapieren. Hij vond de religieuze plicht zwaarder wegen dan het wettelijke voorschrift voor legitimatie.

PvdA-Kamerlid Jeroen Recourt reageerde ontzet op 'deze onwenselijke' afweging, omdat de rechtbank God boven de wet lijkt te stellen. Hij wil de zaak na het reces in de Tweede Kamer aan de orde stellen.

'Een op z'n zachtst gezegd opmerkelijke reactie. De zaak is immers nog onder de rechter. De beroepstermijn is nog niet verstreken', zegt Loonstein, die de rechtszaak samen met zijn zoon voorbereidde. Hij verwijst naar de forse kritiek die toenmalig voorzitter van de Raad voor de Rechtspraak Bert van Delden in 2004 uitoefende op Kamerleden die voor hun beurt spraken in de zaak tegen marinier Eric O. In de sabbat-zaak komt het Openbaar Ministerie (OM) volgens Loonstein nu bijna niet meer onder een hoger beroep uit. Want: 'De volgende rechter die de zaak behandelt, komt onder enorme druk te staan.' Het OM beraadt zich nog en komt mogelijk eind deze week met een besluit.

Loonstein vindt de ophef vreemd, omdat het vonnis op zich niet bijzonder is en in de lijn ligt van de jurisprudentie. Hij heeft een avas-verweer (afwezigheid van alle schuld) gevoerd in de geest van 'het opticiŽn-arrest'. Een opticiŽn had de winkelsluitingwet overtreden, hij was na zessen nog open. Hij voerde aan dat een zeer slechtziende klant net voor sluitingstijd met een kapotte bril had aangeklopt. De man zonder bril de straat op sturen, was volgens de opticiŽn onverantwoordelijk geweest.

Door religieuze verplichtingen kunnen de grenzen van een wet ook worden opgerekt. Loonstein wijst op ouders die geen school kunnen vinden passend bij hun religieuze overtuiging. Zij kunnen de leerplichtwet omzeilen en thuis onderwijs geven.

Loonstein: 'Een moslimvader heeft geprobeerd zijn dochter weg te houden van ongescheiden zwemles. De vader verloor de zaak omdat niet dwingend in de Koran is omschreven dat samen zwemmen verboden is.'

In de sabbatzaak is volgens Loonstein wel sprake van een religieuze verplichting. Orthodoxe joden mogen tijdens sabbat alleen binnen een eroev (religieuze omheining) spullen als een ID bij zich dragen.

Loonstein: 'Er is altijd soepel omgegaan met die religieuze verplichtingen. Een ID kan ook 's avonds, of een dag later worden overlegd. De agent kan even mee naar huis gaan. Door het grimmige islamdebat dreigt de soepele omgang in Nederland met religieuze regels te verdwijnen.'


Red.:   Die tussentitel ...Superioriteitsgeloof


Naar Psychologie lijst , Psychologie overzicht , of site home .
 

[an error occurred while processing this directive]