De Volkskrant, 21-02-2012, van verslaggeefster Janny Groen .2010

Eroev: grens van joodse orthodoxie

Orthodoxe joden mogen zich tijdens sabbat binnen een bepaalde omheining, een eroev, vrij bewegen. Binnen de eroev mogen tijdens sabbat goederen worden vervoerd. Orthodoxe joden mogen in het omheinde gebied te voet naar de synagoge en nuttige voorwerpen meedragen, zoals huissleutels en gebedsboeken en kinderwagens. Gezinnen met kleine kinderen hoeven daardoor niet de gehele sabbat thuis door te brengen.

Een eroev kan ook symbolisch worden ingevoerd. In Amsterdam en omstreken heeft eeuwenlang een eroev bestaan, die tot 1972 in gebruik was. Een grotere eroev voor Amsterdam en omstreken werd 6 maart 2008 geÔnstalleerd.

Het religieuze gebied wordt omgrensd door het IJ, (een deel van) de Amstel, het Amstel-Drechtkanaal, de Drecht, de Ringvaart, het Nieuwe Meer en de Schinkel. Het water geldt als scheidingsmuur. Op niet-ophaalbare bruggen, zoals de Utrechtse en Rozenoordbrug, zijn kastjes aangebracht. Daarin zijn de voor een moderne eroev vereiste draden (van staal of nylon) opgeborgen. De meeste sabbatsgrenzen zijn opgebouwd met palen, die onderling zijn verbonden met draden die door een V-vormige haak of pin lopen. Bij Leimuiden zijn over de N-207 dergelijke palen geplaatst.Twee palen vormen een soort poort. Volgens de joodse wet mogen in een religieuze omheining poorten of deuren worden aangebracht. Zo is het mogelijk ook in moderne steden omheiningen te creŽren.

De Nederlands-IsraŽlitische Hoofdsynagoge (NIHS) beheert de eroev. Die is goedgekeurd door het Beth Din, de rabbinale rechtbank van Amsterdam. Deze inspecteert de omheining. Twee keer ging de religieuze installatie 'plat'. September 2008 werd ontdekt dat een essentieel paaltje was verdwenen. Twee weken geleden was een deel van de Amstel dichtgevroren: de watergrens was niet kosjer.

 Red.:   Die tussentitel ...Superioriteitsgeloof


Naar Psychologie lijst , Psychologie overzicht , of site home .
 

[an error occurred while processing this directive]