WERELD & DENKEN
 
 

Portretten: neoconsLeo Strauss, grondlegger van het neoconservatisme.

Donald Rumsfeld, hoofd-uitvoerder. Voormalig VS-minister van Defensie

Dick Cheney, hoofd-uitvoerder. Voormalig VS vice-president

Paul Wolfowitz, hoofd-uitvoerder. Voormalig VS vice-minister van Defensie

Richard Perle, hoofd-propagator in de media.

Douglas Feith, uitvoerder. Voormalig VS vice-minister van Defensie

Felix Rohatyn, bankier.

Allan Bloom, opvolger van Leo Strauss als top-ideoloog

John Podhoretz, propagator in de media.

Het neoconservatisme wordt gezien als de meest radicaal conservatieve politieke stroming, voorstanders van geweld tegen alle tegenstanders van het (neo-)liberalisme, en "the American way of live" - natuurlijk noemen ze dit zelf de strijd voor "vrijheid" en  "mensenrechten" enzovoort. Hun bekendste actie is de oorlog tegen Irak.
    Neocons is de (scheld)naam voor de aanhangers, waarvan Donald Rumsfeld en Paul Wolfowitz zich wel redelijk berucht gemaakt hebben, maar de meeste van de anderen zijn buiten Amerika wat minder bekend - Douglas Feith en Felix Rohatyn staan hier omdat ze genoemd worden in het Wikipedia-artikel over neoconservatisme. Voor Felix Rohatyn komt daarbij zijn band met Richard Fuld, voormalig baas van zakenank Lehman Brothers, en daarmee een verbinding vormend met de lijst van mensen uit de financiŽle wereld betrokken bij het Madoff schandaal .

Voor de psychologische basis die aan de houding ten grondslag ligt, zie hier .Voor een korte literaire verwoording van hun denken, zie hier .


Naar Psychologische krachten , Psychologie lijst , Psychologie overzicht , of site home .