De Volkskrant, 26-03-2012, van correspondent Patrick van IJzendoorn .2010

'Cash for Cameron'-schandaal pijnlijk voor Britse premier

Tussentitels: David Cameron | Hij voorspelde dat lobbyen het volgende grote politieke schandaal zou worden
Peter Cruddas | Volgens hem verdient de regeringspartij vijf miljoen pond per jaar aan etentjes met de premier

De Britse premier David Cameron is danig in verlegenheid gebracht door de penningmeester en fondsenwerver van zijn Conservatieve Partij. Deze moest zondag opstappen nadat hij zakenlieden in ruil voor ruimhartige donaties toegang had beloofd tot de premier.

Multimiljonair Peter Cruddas had tegen undercoverjournalisten van The Sunday Times gezegd dat een gift van een kwart miljoen pond (bijna 300 duizend euro) goed was voor een etentje met de premier om over beleidszaken te praten. De ontmoeting zou 'geweldig' zijn om zaakjes te regelen, zo beloofde Cruddas.

De journalisten hadden zich tegenover Cruddas, die voor een handelsfirma werkt, voorgedaan als Britse expats die in Liechtenstein werken. Ze zeiden te azen op een belang in Royal Mail, het postbedrijf dat op de nominatie staat te worden geprivatiseerd. Hun geld, zo vertelden ze, was afkomstig van rijke Arabieren die contacten in hoge kringen ten zeerste zouden waarderen. De onderzoeksjournalisten waren via een voormalige assistent van Cameron bij Cruddas terechtgekomen.

Zonder te weten dat hij gefilmd

werd zei Cruddas dat het weinig zin had af en toe 10 duizend pond te schenken. Maar een kwart miljoen zou genoeg zijn om, in voetbaltermen, mee te spelen in de top van de 'Premier League'. Dan pas zouden er deuren opengaan. Dat kon de deur zijn van 10 Downing Street of van Chequers, het buitenhuis van de Britse premier.

Ook een etentje in Highclere Castle, het decor van de televisieserie Downton Abbey, behoorde tot de mogelijkheden. Opmerkelijk: in het satirische blad Private Eye is Cameron de heer des huizes in de pastiche 'Downturn Abbey'.

Cruddas, nummer 90 in de rijkenlijst van The Sunday Times, vertelde dat de regeringspartij jaarlijks 5 miljoen pond verdient aan de etentjes met Cameron. Geldschieters mogen dan vragen wat ze willen en hun standpunten zullen worden meegenomen bij de beleidsvorming. Desgewenst kunnen minister van FinanciŽn George Osborne en minister van Buitenlandse Zaken William Hague aanschuiven. Voor giften uit het buitenland kan een Britse bv worden opgericht.

Cruddas gaf enkele voorbeelden van succesvolle onderonsjes. Tijdens een vertrouwelijk etentje had Cameron enkele City-handelaren gerustgesteld met de mededeling dat hij nooit akkoord zou gaan met de door Angela Merkel bepleite speculatiebelasting. Ook hebben dure diners plaatsgevonden waarin met belanghebbenden is gesproken over het streven van de Schotten naar onafhankelijkheid.

De 'Cash for Cameron'-affaire is des te pijnlijker voor de premier omdat hij twee jaar geleden waarschuwde dat lobbyen het volgende grote politieke schandaal zou zijn. Cameron heeft nu een diepgaand onderzoek beloofd naar de affaire.
Naar De toekomst, consumptie , De toekomst , Klimaat & Milieu lijst , Wetenschap overzicht , of site home .
 

[an error occurred while processing this directive]