De Volkskrant, 05-07-2012, rubriek De Kwestie, door Peter de Waard .2011

Is er een rechtvaardige kantonrechtersformule?

Niet het aantal dienstjaren, maar de kans op een baan zou mogelijk de ontslagvergoeding moeten bepalen.


Een accountant van57 jaar met een brutosalaris van een kleine ton krijgt al gauw een kwart miljoen euro mee als hij na 25 jaar trouwe dienst via de kantonrechter op straat wordt gezet. Als hij het fiscaal een beetje slim aanpakt, kan hij de periode tot zijn 65ste jaar financieel zorgeloos overbruggen. Vooralsnog geniet hij WW-uitkering. En als het een beetje meezit, kan hij daarna een eigen administratiekantoortje openen.

Werknemers die hun baan bij Nedcar of postorderbedrijf Neckermann dreigen te verliezen (bedrijven zonder sociaal plan) krijgen alleen WW. Voor een 57-jarige, die zijn hele leven in de fabriek buitenspiegels heeft bevestigd, is het veel moeilijker ander werk te vinden.

Dit is onrechtvaardig, zo vinden ook de kantonrechters. Maar die gaan niet, zoals minister Kamp, als een olifant door de porseleinkast door de werkgevers vrij baan te geven al hun werknemers te ontslaan. Ze denken al enige tijd na om de onrechtvaardigheden in het huidige systeem aan te pakken.

Eind dit jaar hopen ze met een alternatief te komen voor de eigen kantonrechtersformule, waarbij de gouden handdruk afhankelijk is van het aantal dienstjaren bij een werkgever. Voor elk dienstjaar tot zijn 40ste verjaardag krijgt de werknemer een maandsalaris, van 40 tot 50 anderhalf en daarboven twee maandsalarissen. Dat bedrag wordt vermenigvuldigd met 0,7 om de vertrekpremie te bepalen. Hoe langer iemand in dienst is, hoe hoger het bedrag.

In de nieuwe kantonrechtersformule willen ze de ontslagvergoeding afhankelijk stellen van de kans die de werknemer na ontslag heeft op het vinden van een baan. Ouderen die nog heel goed bemiddelbaar zijn op de arbeidsmarkt - een oogchirurg of werktuigbouwkundig ingenieur - zouden in dat geval een veel lagere vergoeding krijgen dan mensen die in de fabriek werken of op de steiger staan, terwijl ze nu juist een hogere ontslagvergoeding krijgen.

De vraag is of de kantonrechters in staat zijn hiervoor een waterdichte formule te vinden. Het aanbod van verpleegkundigen is het ene jaar groter dan het volgende jaar. De graad van bemiddelbaarheid hangt vaak ook samen met de regio en met persoonlijke factoren als ervaring en uitstraling. In de akker- en tuinbouw zijn er 60 duizend vacatures. Wie daar op straat komt te staan, zou zo ander werk kunnen vinden, zij het dat het vaak zwaar en onderbetaald is. Wie met een diploma als meester in de kunsten op straat komt te staan, hoeft niet meteen de tomatenkassen in en kan zich op het terras nestelen met een gouden handdruk.

Elk alternatief leidt tot andere onrechtvaardigheden. Maar het is altijd beter dan wat in het Lenteakkoord door Kamp is bedacht.Naar Houding top I, moraal , Houding top I , Sociologie lijst  , Sociologie overzicht  , of site home .
 

[an error occurred while processing this directive]