De Volkskrant, 15-01-2013, van verslaggeefster Nanda Troost .2010

Zelfs grote bedrijven kritisch op ontslagrecht

De timing en de hardheid van het versoepelen van het ontslagrecht zijn vooral voor 50-plussers 'ronduit asociaal'. Dat stelt de vereniging van personeelsmanagers waarbij tal van grote bedrijven zijn aangesloten, zoals KLM, Shell en Ahold..

De oudere werknemers zullen nauwelijks nog aan de slag komen als het ontslagrecht wordt versoberd, zegt de vereniging van personeelsmanagers NVP.

De personeelsmanagers roepen de regering en de sociale partners op de maatregelen in elk geval uit te stellen tot 2018 'wanneer er wellicht sprake is van een veel betere arbeidsmarkt'.

De oproep is opvallend omdat de personeelsmanagers het bedrijfsleven vertegenwoordigen. 'We werken voor de werkgever maar we zien ook de andere kant', zegt NVP-bestuurslid Andries Bongers. 'We willen aan de kant van de redelijkheid staan. Daarom geven we dit signaal.'

Het kabinet-Rutte II wil het ontslagrecht versoepelen en de ontslagvergoeding inperken, zodat het makkelijker en goedkoper wordt om van werknemers af te komen. Het zou tegelijkertijd bevorderen dat mensen weer makkelijker aan de slag komen. Maar volgens Bongers van de NVP zitten de meeste werkgevers helemaal niet te springen om een soepeler ontslagrecht. 'De flexibiliteit is al behoorlijk. De helft van de jonge werknemers heeft een tijdelijk contract. Tien jaar geleden was dat nog 32 procent.'

Economen uitten al eerder kritiek op de versoepeling van het ontslagrecht. Bijna 80 procent van de economen die debatteren via de economenwebsite Me Judice verwacht dat ouderen dan eerder op straat komen te staan, bleek uit een peiling.

Ook werkgevers- en werknemersorganisaties hebben kritiek op de kabinetsplannen. Zij mogen in het herstelde polderoverleg met alternatieven komen, maar die mogen niks kosten. Wel heeft het kabinet 250 miljoen euro uitgetrokken voor de 'sociale agenda'.
Red.: 

Naar Houding top V, diversen , Houding top V, netwerken , Sociologie lijst , Sociologie overzicht  , of site home .
 

[an error occurred while processing this directive]