De Volkskrant, 08-09-2012, ingezonden brief van E.M. Bassant, Spijkenisse .2011

Ontslagrecht

Wat mij opvalt in bet huidige verkiezingsdebat is het vermijden van het onderwerp ontslagrecht Vreemd eigenlijk, want het gaat hier miljoenen mensen en hun gezinnen aan.
    De reden dat ik dit meld, is dat als hier bijna niet over gesproken wordt, de kiezer dus ook niet goed ingelicht wordt over de standpunten van de diverse partijen.
    Vast staat dat met name D66 (Pechtold) en VVD ( Rutte) grote voorstanders zijn om de ontslagbescherming aan alle werknemers te ontnemen. Ook willen zij dat er geen ontslagvergoeding meer gegeven wordt, maar in de plaats daarvan een gelimiteerd bedrag om uitsluitend te gebruiken als omscholingsbudget.
     Hiernaast willen deze partijen flink snijden in de duur van de WW-uitkering. Keiharde voorstellen die iedereen in de toekomst kunnen raken, want je kunt dan snel ontslagen worden zonder ontslagvergoeding. Na maximaal een jaar WW, mag je de bijstand in.
    Nederland heeft een van de laagste werkloosheidscijfers van Europa met bestaand beleid. Klaarblijkelijk werkt onze arbeidsmarkt dus goed in verhouding tot andere landen. Voorstanders van dit anti-werknemersbeleid zijn voornamelijk de grote werkgevers, zoals Akzo, Stork, ING, PostNL enzovoort. De directeuren van deze bedrijven hebben voor zichzelf allemaal een prima exit-regeling getroffen, maar gunnen dit niet aan hun werknemers. Hoe geloofwaardig zijn dit soort mensen eigenlijk?
    Werknemers hebben rechten, veelal opgebouwd na vele jaren arbeid. Het is asociaal beleid om hun dit te ontnemen. De gevolgen zullen zijn dat de werkgever weer volledig de baas wordt (net als 100 jaar geleden, wat een geweldige hervorming Alexander Pechtold) en op de werkvloer de angst regeert.
    Oudere werknemers worden ingewisseld voor goedkopere krachten, lOals jongeren of mensen uit Oost-Europa. Ook de werkzoekende zal nooit meer de zekerheid krijgen van een vaste baan, want eenmaal aangenomen weet je dat je ook zo weer kunt vertrekken. .
    Graag dus meer aandacht voor dit onderwerp in de media. Journalisten zijn toch ook werknemers?


Red. :


Naar Houding top I, moraal , Houding top I , Sociologie lijst  , Sociologie overzicht  , of site home .
 

[an error occurred while processing this directive]