De Volkskrant, 28-06-2012, van verslaggevers Wilco Dekker en Nanda Troost .2011

Wachten op ontslag voor een prikkie

De nieuwe ontslagregels maken dat werkgevers reorganisaties uistellen tot 2014, wanneer ze vooral hun oudere werknemers goedkoop kunnen ontslaan. Die signalen krijgt de FNV.


Grote bedrijven die plannen hebben om fors te reorganiseren, wachten daarmee tot 2014. Door de versoepeling van het ontslagrecht die dan in moet gaan, wordt het ontslag van vooral hun oudere werknemers aanzienlijk goedkoper..

Dat meldt de FNV vandaag bij een hoorzitting in de Tweede Kamer over de plannen van demissionair VVD-minster Kamp van Sociale Zaken voor de versoepeling van het ontslagrecht. Onderdeel van die voorstellen is het drastisch terugbrengen van de ontslagvergoeding tot maximaal een half jaarsalaris, dat voor scholing moet worden ingezet.

Nu hebben vooral oudere werknemers met veel dienstjaren recht op meer geld, waardoor het voor werkgevers duur is om ze te ontslaan.

'Ons bereiken signalen dat grote bedrijven die fors willen reorganiseren in de nabije toekomst, dit uitstellen tot 1 januari 2014 omdat ze dan hun oudere werknemers voor een prikkie de deur uit kunnen doen', zegt Catelene Passchier, cao-co÷rdinator van de FNV.

Uitstelgedrag
Volgens Passchier krijgen ouderen niet meer en betere kansen op de arbeidsmarkt, zoals de bedoeling van de nieuwe ontslagregels is, maar worden ze door de voorstellen juist makkelijker weggesaneerd.

Het UWV en het CBS zien zulk 'uitstelgedrag' van de werkgevers nog niet terug in hun cijfers. Integendeel: het aantal oudere werklozen stijgt al het hele jaar, ook met de huidige 'dure' ontslagvergoeding.

Volgens beide instellingen komt dat door de lange duur van de economische crisis. Eerst wordt de 'flexibele schil' aangepakt als het minder gaat, de vaak jongere werknemers met een flexibel contract. Als de problemen voor bedrijven lang aanhouden, zoals nu, komt ook de harde kern van oudere werknemers in vaste dienst in het vizier. Dat is nu aan het gebeuren. Volgens het UWV hebben kleinere bedrijven ook niet de tijd om het nog anderhalf jaar uit te zingen tot 2014. Ze moeten nu al ingrijpen.

Het versoepelen van het ontslagrecht moet de dynamiek op de arbeidsmarkt vergroten en de grote ongelijkheid tussen mensen met de zekerheid van een vaste baan en mensen met een flexibel contract verminderen. Maar volgens de FNV is het een misverstand te denken dat de een erop vooruitgaat als de ander inlevert, omdat iedereen onder druk staat. Volgens de vakbeweging leiden de voorstellen uit het Kunduzakkoord tot 'flitsontslagen', waardoor de werkloosheid stijgt en de tweedeling tussen 'flex' en 'vast' alleen maar groter wordt.

Morrelen aan de 'basisbeginselen van een beschaafd arbeidsrechtsysteem' leidt bovendien tot meer onduidelijke 'kruimelbanen', vreest de vakbeweging.

Meer ontslagzaken
Woensdag waarschuwden de kantonrechters al dat deze voorstellen zullen leiden tot fors meer ontslagzaken. Dat komt onder meer doordat werknemers meer geld kunnen meekrijgen dan het maximale half jaar scholingsbudget als ze hun ontslag aanvechten. Bovendien kunnen werknemers niet ontslagen worden zolang de rechtszaak loopt.

Arbeidsmarkteconomen stelden eerder al dat er gezien de grote ongelijkheid nu wel iets moet gebeuren, maar dat de plannen van de 'Kunduzcoalitie' de verkeerde maatregelen op het verkeerde moment zijn, gezien de crisis en de oplopende werkloosheid.

De werkgevers steunen de plannen voor de versoepeling in grote lijnen, maar wijzen erop dat het na de verkiezingen allemaal weer anders kan worden met het slepende ontslagrechtdossier.Red. :  Leugen. Grote Bedrijven maken meer winst - alleen sommige takken niet


Naar Houding top I, moraal , Houding top I , Sociologie lijst  , Sociologie overzicht  , of site home .
 

[an error occurred while processing this directive]