De Volkskrant, 09-11-2012, van verslaggeefster Nanda Troost .2010

'Meer flexwerk levert geen extra banen op'

Er komen geen banen bij als de arbeidsmarkt nog flexibeler wordt. Integendeel, de onzekerheid ondere degenen die werken wordt er alleen maar groter op. Die kritiek leveren economen op het arbeidsmarktbeleid van het kabinet-Rutte II.

'De banen liggen niet voor het opscheppen, zegt de Tilburgse hoogleraar arbeidsmarkt Ton Wilthagen. 'Dan komen mensen niet aan het werk door het ontslagrecht te versoepelen en de WW te bekorten'.

Door vaste contracten minder vast te maken en flexwerkers meer zekerheid te bieden, moet de arbeidsmarkt meer in beweging komen. Maar een aantal economen stelt dat de grens wel is bereikt. Wilthagen: 'Nederland is koploper als het gaat om een flexibele arbeidsmarkt. Een kwart van de werkenden heeft een flexibel contract of is zzp'er. Zelfs werkgevers vinden de arbeidsmarkt flexibel genoeg.'

Ondanks de oplopende werkloosheid - laatste stand: 514 duizend werklozen - lijkt Nederland zich redelijk door de economische crisis te slaan. Vooral de flexibele schil heeft de economische krimp opgevangen, maar ook onder werknemers met een vast contract neemt de onzekerheid over hun baan toe. Omdat tegelijk de uitkeringen lager worden, moet er een andere zekerheid komen, schrijven economen en ook SER-voorzitter Wiebe Draijer in een themanummer van Economisch Statistische Berichten (ESB) dat vandaag verschijnt: werkzekerheid. Wie werkloos wordt, moet naar ander werk worden geholpen. Alleen dan weten mensen zich verzekerd van een inkomen.

Op beperkte schaal zijn er al initiatieven om mensen van baan naar baan te helpen, bijvoorbeeld in de regio Eindhoven en Dordrecht. Wilthagen vindt dat de overheid 'een loopbaanrevolutie in de regio' moet stimuleren. Wie werkloos wordt kan dan, redelijk dicht bij huis, overstappen naar een andere sector als het moeilijk is in het oude beroep aan de slag te komen. De omscholing zou moeten worden gefinancierd uit de bestaande opleidings- en ontwikkelingsfondsen.
 


Red.: 

Naar De toekomst, consumptie , De toekomst , Klimaat & Milieu lijst , Wetenschap overzicht , of site home .
 

[an error occurred while processing this directive]