De Volkskrant, 28-03-2012, hoofdredactioneel commentaar, door Bert Lanting .2010

Cash for Cameron

De Britse partijen moeten hun financieringssysteem hervormen. Anders is het wachten op het volgende schandaal.

Goedkoop was het niet, maar voor een kwart miljoen pond kreeg je dan ook wat, beloofde Peter Cruddas, de fondsenwerver van de Britse Conservatieve Partij, een paar zakenlieden. Voor dat bedrag zouden ze mogen 'meespelen in de eredivisie': een gezellig etentje bij premier Cameron thuis, waarbij er serieus naar hun wensen zou worden geluisterd.

Cruddas stapte meteen op toen bleek dat hij door undercover-journalisten in de val was gelokt. De schade die hij achterlaat is enorm en niet alleen voor Cameron, ook voor de Britse politiek in het algemeen.

Achteraf verzekert Cameron dat de fondsenwerver alleen gebakken lucht probeerde te verkopen: van echte invloed op het regeringsbeleid kon natuurlijk geen sprake zijn. Dat blijft een kwestie van geloof. Bovendien, was het niet juist Cameron die vr hij premier werd, klaagde dat het 'gelobby' de reden was dat de politiek een slechte naam had?

Uiteraard schreeuwt de Britse Labour-leider Ed Miliband nu moord en brand. Maar het is nog niet zolang geleden dat Labour haar eigen 'Cash for Cameron'-schandaal had. Premier Blair werd ervan beticht dat hij in ruil voor fikse leningen aan zijn partij zetels in het Hogerhuis verkwanselde.

Labour en de Conservatieven praten al jaren over het aan banden leggen van de bijdragen aan de partijen. De Conservatieven nemen niet graag afscheid van de vette cheques van het bedrijfsleven, terwijl Labour verslaafd is aan de automatische bijdragen van vakbondsleden. Voor beide partijen is staatsfinanciering uit den boze. Toch zal er iets moeten gebeuren. Anders hebben we straks een 'Money voor Miliband'-schandaal.
 

Red.:  Niets over systematische achtergrond: rijken aan de machtNaar De toekomst, consumptie , De toekomst , Klimaat & Milieu lijst , Wetenschap overzicht , of site home .
 

[an error occurred while processing this directive]