WERELD & DENKEN
 
 

Bronnen bij Rechtse denken: verschillen en machtsstreven

12 feb.2011

Een nietsvermoedende journalist constateert een trend:


Uit: De Volkskrant, 11-02-2011, door Peter de Waard

Vrouwen moeten heimwee hebben naar de DDR

Verliezers: De eurozonelanden Waarom? Er is geen enkele vrouw in de race voor de post van president van de Europese Centrale Bank.

Sorry, maar geen enkel eurozoneland, zelfs geen enkel EU-land, heeft een vrouwelijke centralebankpresident. Dus er valt niet te kiezen.
Seksime, dacht ik toen ik in de krant het rijtje grijze mannen zag die ECB-president willen worden. Het lijkt mij bij uitstek een taak voor een vrouw om die Augiasstal vol machomannen uit te mesten.

We hoeven ons niet te schamen. In de VS zit er ook geen enkele vrouw op die post. Ze zijn niet te vinden.
Niet te vinden? Ik noem er een aantal: Paraguay, Turkmenistan, ServiŽ, Angola, de Bahamas, Honduras, Kenia, ArgentiniŽ, El Salvador en ga maar even door.
...
We moeten wat geduld hebben. We willen in de VS en de EU graag vrouwen benoemen op topposities, maar daarvoor moet ons wel even de tijd worden gegund.
De tijd? Dolle Mina was veertig jaar geleden. Jullie klagen er toch altijd zo over dat de moslimlanden hun vrouwen zo zouden onderdrukken? Twee grote moslimlanden hebben al wel een vrouw als bankpresident: Zeti Akhtar Aziz in MaleisiŽ en Shamshad Akhtar in Pakistan. Loopt de moslimwereld dan voor op het punt van vrouwenemancipatie?

In Europa zijn we het niet gewend.
Dat is het ook niet. In de DDR hadden ze in 1950 met Greta Kuckhoff al een vrouwelijke bankpresident. Daar konden vrouwen blijkbaar wel een monetaire baan aan.

Heimwee naar het ijzeren gordijn?
Als ik een vrouw was met carriŤreambities zou ik het bijna krijgen.


Red.:   Wat is nu de overeenkomst tussen landen als Paraguay en andere opkomend landen en Oost-Europese landen ten opzichte van Europa en Amerika? Antwoord: die landen met meer vrouwen zijn minder rijk en hebben minder grote beloningen voor topmensen. De vermoedelijke oorzaak van het vrouwenverschijnsel is dus: hoe groten de potentiŽlee beloning in de top, des te groter en heftiger de competitie en machtsstrijd en des te meer mannen komen er bovendrijven.


Naar Rechtse denken  , Rechtse ideologie  , Politiek lijst  , Politiek & Media overzicht  , of site home  .