De Volkskrant, 03-11-2012. .2009

In onderzoek, week 44

HERSENWETENSCHAP
Getalvrees doet pijn

Mensen die bang zijn voor getallen stellen zich niet aan, blijkt uit onderzoek van University of Chicago. Proefpersonen met en zonder getallenvrees maakten puzzels in een hersenscanner. De breinen van vrijwilligers met getallenvrees vertoonden een vergelijkbare activiteit als die van mensen die fysieke pijn voelen. Opmerkelijk: dit gebeurde alleen vr het maken van de sommen. De angst voor wiskunde creert dus het ongemak, niet het rekenen zelf. Ook uit andere onderzoeken blijkt dat geestelijke en fysieke pijn overeenkomst vertonen in de hersenen. Zo kan liefdesverdriet 'letterlijk' pijn doen, suggereerden hersenonderzoekers van Columbia University vorig jaar in het wetenschappelijk tijdschrift PNAS.

GEDRAGSBIOLOGIE
Aap doet het stiekem
Java-apen zoeken niet strategisch een stille plek op om te paren. Ze slaan juist opportunistisch toe wanneer er toevallig weinig dominante concurrenten in de buurt zijn die de seks zouden kunnen verstoren. Dit blijkt uit onderzoek onder leiding van Anne Overduin-de Vries, gedragsbioloog bij de Universiteit Utrecht. In het Biomedical Primate Research Centre in Rijswijk observeerden onderzoekers het seksuele gedrag van een groep makaken, vijftien vrouwen en zeven mannen. De dieren leven in drie verbonden, maar visueel gescheiden vertrekken. In 106 uur observatietijd waren de biologen getuige van 256 copulaties. Het alfamannetje Nacho nam het grootste deel voor zijn rekening. Als Nacho even buiten beeld was, grepen opvallend veel niet-dominante apen hun kans. Het onderzoek is gepubliceerd in het nieuwste nummer van Behavorial Ecology and Sociobiology.

GENEESKUNDE
Raampje in muis
Nederlandse onderzoekers hebben voor het eerst zich uitzaaiende tumoren gevolgd in een levende muis - via een soort patrijspoortje in de buik van het dier. De Utrechtse en Leidse wetenschappers implanteerden een glazen kijkvenstertje in de muizen, waardoor ze haast een maand lang de ontwikkeling van de ziekte door de microscoop konden volgen. Dat leverde onder meer het inzicht op dat tumorcellen beweeglijker zijn dan gedacht en daardoor ook de groei van bestaande tumoren aanjagen. De onderzoekers denken dat de techniek van pas komt om de biologie van kanker beter te bestuderen en medicijnen te testen.

GEOLOGIE
Groenland is geschift
Geologen hebben in het zuidwesten van Groenland gesteenten getraceerd die vermoedelijk het restant zijn van een schifting in de vroege gesmolten aarde. In Nature beschrijven ze de vondst van 3,4 miljard jaar oud basalt met relatief weinig van het aardmetaal neodymium. Elders op Groenland komen gesteentepakketten voor met een overschot aan neodymium. Beide gesteenten, aldus de auteurs, zijn afkomstig van eenzelfde deel van de aardmantel, dat zo'n 4,5 miljard jaar geleden kwam bovendrijven als aardkorst.

Bij dat proces, denken ze, is het materiaal geschift in een verrijkt en een verarmd deel. Tot nog toe braken geologen zich het hoofd over de opeenhoping van neodymium in het twintig jaar geleden ontdekte verrijkte deel.


Tussenstuk:
Spreker van de week: Koshik

Vorige week was een pratende beloega (witte dolfijn) wereldnieuws, deze week presenteren Oostenrijkse en Koreaanse onderzoekers in Current Biology een babbelende Aziatische olifant. Deze Koshik woont in een Zuid-Koreaanse dierentuin en heeft een repertoire van vijf woorden Koreaans, waaronder 'hallo', 'nee' en 'goed'. Of hij de geluiden door zijn slurf of mond maakt, is niet bekend. Koshik kan de woorden alleen produceren als hij zijn slurf in zijn mond steekt.


Naar Alfa en bta denken, snelheid , Psychologie lijst , Psychologie overzicht , of naar site home .
 

[an error occurred while processing this directive]