WERELD & DENKEN
 
 

Bronnen bij Alfa- en bèta-denken: cijferangst

5 nov.2012

De twee nauw-verwante fundamentele angsten van alfa's zijn die voor regels en voor cijfers. Uit cijfers volgen regels, want cijfers kan je ordenen. Nu is de angst voor regels moeilijk direct aantoonbaar, behalve door een reeks gevallen onder elkaar te zetten zoals gedaan hier  - gewone intuïtie is ook voldoende, maar daar willen alfa's natuurlijk niet aan als je ze met hun angsten confronteert.
   Met cijfers is het wat makkelijker, zijnde een meer fundamenteel begrip. Daarvoor was nog geen verzameling aangelegd (je zou de discussie rond Cito-toetsen kunnen reproduceren), maar dat hoeft niet meer. De nieuwe fMRI-beeldtechnieken zijn een wonder voor de vooruitgang van de hersenwetenschap, en de psychologie in het algemeen:


Uit: De Volkskrant, 03-11-2012.

In onderzoek, week 44

HERSENWETENSCHAP
Getalvrees doet pijn

Mensen die bang zijn voor getallen stellen zich niet aan, blijkt uit onderzoek van University of Chicago. Proefpersonen met en zonder getallenvrees maakten puzzels in een hersenscanner. De breinen van vrijwilligers met getallenvrees vertoonden een vergelijkbare activiteit als die van mensen die fysieke pijn voelen. Opmerkelijk: dit gebeurde alleen vóór het maken van de sommen. De angst voor wiskunde creëert dus het ongemak, niet het rekenen zelf. Ook uit andere onderzoeken blijkt dat geestelijke en fysieke pijn overeenkomst vertonen in de hersenen. ...


Red.:   Die laatste opmerking is naïef: de emotionele hersenen kunnen geen onderscheid maken aangaande de oorsprong van het "pijn"-signaal - net zo goed als het zenuwstelsel geen onderscheid kan maken tussen het geval van de impuls van knieën-buigen bij het hardlopen, en de impuls van knieën-buigen bij het slaan van het bekende reflexhamertje vlak onder knie.
    Maar het is dus volkomen helder: alfa's (het onderscheid wordt in het onderzoek niet gemaakt maar dat is even logisch als dat de lucht in China ook blauw is) hebben angst voor cijfers. En, direct aanvulbaar, een voorliefde voor woorden. En net zo aanvulbaar: bij bèta's ligt het bijna precies andersom (hun angst voor woorden is kleiner dan de alfa-angst voor cijfers - zoals bewezen door de frequenties van gebruik).
    Zie ook Sociologische krachten, regelangsten  en Meritocratie, tegen Cito  .


Naar Alfa en bèta denken  , Psychologie lijst  , Psychologie overzicht  , of site home  .