De Volkskrant, 08-09-2014, van verslaggever Sander van Walsum .2009

Reportage | Een boekpresentatie in Emmen

Schrijver onder de Drenten

De luchtige opmerkingen over Drenthe die hij zich had veroorloofd, waren hier en daar nogal hard aangekomen. Maar in een boekhandel in Emmen begrepen ze Peter Middendorp wel.


Tussentitel: Ik lig weleens wakker van zijn columns. Dan denk ik: jongen, kan het niet wat milder - Joop Middendorp - ondernemer en vader van de auteur

Vorige week schamperde columnist/schrijver Peter Middendorp in Volkskrant Magazine over de Drenten, de bewoners van de streek waaruit hijzelf afkomstig is. 'Een moerasgebied', in zijn omschrijving. 'Daar kwamen allerlei landlopers op af, niet het meest verfijnde spul.' En zo ging het nog een tijdje door. Want Middendorp had aardigheid in het onderwerp, wat ook doorschemert in zijn (derde) roman Vertrouwd voordelig - over zijn ervaringen als zoon van de uitbater van het Blokker-filiaal in Emmen.

Zijn opmerkingen bleven niet onopgemerkt in Drenthe. Hij werd van nestbevuiling en randstedelijke arrogantie beticht. 'Peter Middendorp deugt niet', zei een wethouder van de gemeente Aa en Hunze zaterdag op de radio. Schrijver Gerard Stout plaatste Middendorp in de traditie van 'Drenten bashen' - waaruit grappen zijn voortgekomen in de trant van: 'Als een Drent naar Vlaanderen verhuist, stijgt in beide landsdelen het IQ.'

Drentse medestanders van Middendorp, onder wie de huidige eigenaar van de Emmense Blokker-vestiging, meldden zich ook. En vooral zij zijn zaterdagmiddag massaal aanwezig bij de presentatie van Vertrouwd voordelig in boekhandel Plantage Vermeer, tegenover de bovenwoning waar Middendorp zijn Emmense jaren heeft doorgebracht. Uit alles blijkt dat ze hem goed gezind zijn.

De ouders van zijn eerste jeugdliefde, die in het boek Katinka heet, hebben zich zelfs een zonnig weekeinde in Knokke ontzegd om de boekpresentatie te kunnen bijwonen. Hun dochter, die tegenwoordig in Apeldoorn woont, heeft het boek al bijna uit. Ze is er lyrisch over. En haar ouders hoeven zich ook nergens zorgen over te maken, heeft ze hun verzekerd.

Dat doen ze dan ook niet. Peter is een half jaar, zolang de eerste liefde duurde, bij hen kind aan huis geweest. Er heeft zich nooit iets voorgedaan waaraan hij zich nu literair zou kunnen vergrijpen. En de vader van Katinka had toen al waardering voor de scherpte van Peters woordkeus.

Joop, Peters vader, had daar destijds meer moeite mee. Nog steeds eigenlijk. 'Ik lig nog weleens wakker van zijn columns. Dat denk ik: jongen, kan het niet wat milder?' Zijn toch al vriendelijke gezicht neemt een verontschuldigende uitdrukking aan. 'Maar ik ben dan ook een pleaser. Ik heb het als ondernemer de klanten altijd naar de zin willen maken. Peter had daar minder last van.' Hij is trots op Peter. En hij prijst zich er gelukkig mee dat de verstandhouding altijd goed gebleven is. Ook toen Peter zich daarvoor niet erg leek in te spannen.

De auteur zelf ziet, zegt hij in zijn dankwoord, zijn boek niet als een aanval op Drenthe - laat staan op Emmen - maar vooral als aanval op zichzelf. Op de kwelgeest voor underdogs die hij als puber was. Men is graag bereid het van hem aan te nemen. Vertrouwd voordelig is nu al toe aan zijn derde druk.
Naar Alfa en bta denken, snelheid , Psychologie lijst , Psychologie overzicht , of naar site home .
 

[an error occurred while processing this directive]