WERELD & DENKEN
 
 

Bronnen bij Beslissingen, psychologisch: snelheden

Het bestaan van drie lagen van hersenstructuren met ieder eigen snelheden is in bepaalde delen van de psychologie wel kenend - op andere plaatsen lijkt men er zich niet van bewust te zijn:


Uit: De Volkskrant, 03-07-2010, door Malou van Hintum

Onbewust een ijsje kopen

De discussie over de vraag of de vrije wil bestaat, wordt voorzien van nieuwe munitie. In het artikel ‘The unconscious will: how the pursuit of goals operates outside of conscious awareness’ in Science van deze week concluderen de Utrechtse wetenschappers Ruud Custers en Henk Aarts op grond van eigen wetenschappelijke experimenten en uitgebreid literatuuronderzoek dat ons onbewuste vaak al eerder ‘weet’ wat we gaan doen dan ons bewuste.   ...
    Custers en Aarts laten zien dat ons brein onder bepaalde omstandigheden zelfs vooruitloopt op een bepaald doel. Je dÚnkt misschien dat je bewust hebt besloten een ijsje te gaan eten, maar je brein heeft dat naar aanleiding van een of ander signaal (bijvoorbeeld woorden die je met ijs associeert, zoals koud, fris en dorst) al veel eerder gedaan.
    Het idee van een ijsje eten bereidt in de hersenen gedrag voor dat daarbij hoort, zoals naar de ijssalon lopen.
    De beloning die daarbij hoort, zet dit om in daadwerkelijk gedrag, zonder dat daarbij een bewuste beslissing nodig is. Het gedrag moet wel echt belonend zijn; als je niet van ijs houdt, werkt het niet. 


Red.:    Hier wordt een verschijnsel beschreven dat op hetzelfde niveau werkt als de angstemotie bij het aangestoten raken in de menigte, want de keuze voor het ijsje vindt plaats op het niveau van smaak en geur, of de herinnering daaraan. Het besef dat je in een menigte bevindt en dus niet bang hoeft te zijn, komt van de nieuwste delen van de hersenen, en dus later. Het besef dat je een ijsje gaat kopen komt ook van het nieuwste deel van de hersenen, dus ook later. Niets verwonderlijks, dus.
    Noch dat er nog veel meer vormen van deze be´nvloeding zijn, genaamd reflex- of autonome-be´nvloeding, zie hier  .


Naar Beslissingen  , Psychologie lijst  , Psychologie overzicht  , of site home  .

 
 

9 aug.2010