De Volkskrant Magazine, 09-05-2006, van verslaggever Arjan Peters 5 jun.2006

Schippers wint 20ste Libris Literatuur Prijs

De twintigste Libris Literatuur Prijs is gisteravond toegekend aan de schrijver K. Schippers (1936) voor zijn roman Waar was je nou. De auteur kreeg de prijs, groot 50 duizend euro, uit handen van juryvoorzitter Guusje ter Horst na afloop van een diner in het Amsterdamse Amstel Hotel.
    ‘Als u de zes genomineerden hebt gelezen, waar wij natuurlijk van uit gaan, dan weet u dat het winnende boek Waar was je nou van K. Schippers is,’ besloot de juryvoorzitter de voorlezing van het rapport.
    Daarop vlogen de kreten van verbazing, in volume wedijverend met het applaus voor de winnaar, over de tafels met genodigden.
    Uit de bekendmaking van de Nijmeegse burgemeester was eerder op te maken dat de jury – naast de voorzitter bestaande uit Hans Maarten van den Brink, Bart Keunen, Daniëlle Serdijn en Wim Vogel – tot het laatst verdeeld was geweest. Voor de tweede keer in de geschiedenis moest een meerderheid van stemmen de winnaar bepalen. Ook in 1999, toen Harry Mulisch de Libris Prijs kreeg voor De procedure, was de jury niet unaniem.
    De keuze voor de ingetogen roman van Schippers, die in 1996 de P.C. Hooftprijs kreeg voor zijn beschouwende oeuvre, kwam gisteren zelfs voor zijn uitgever, Annette Portegies van Querido, als een verassing. In geen van de voorbeschouwingen werd Schippers als kanshebber gezien. Vorig jaar werd Waar was je nou door de literaire kritiek niet ontvangen als een belangrijk boek.
    Toen de Libris jury op 27 maart duidelijk maakte engagement en verontrusting van belang te vinden, leken de andere vijf genomineerden – Michaël Frijda, Jan Siebelink, Elvis Peeters, Stefan Brijs en de favoriet van velen Tommy Wieringa – stuk voor stuk meer in aanmerking te komen.
    Uiteindelijk besliste de meerderheid anders. Schippers’ roman is volgens het juryrapport dat gisteren werd voorgedragen ‘de moeite waard die iedere goede lezer er voor zou moeten willen doen’.


IRP:   Stel je voor; kiezen wie iedereen verwacht. Dan gedraag je je wel heel erg niet-autonoom en niet-creatief.


Terug naar   , lijst , overzicht   , of naar site home . uitleg of detail
 

 

[an error occurred while processing this directive]