VARA TV Magazine, nr. 19-2006, door Cindy Hoetmer

Succes zoekt verklaring | KRO's kijkcijferhit

Trekker

Onbeholpen boeren. Echte liefde. Een beetje leedvermaak. Yvon Jaspers. Maar dan nog: waarom doet Boer zoekt vrouw het zo goed?

Een goed idee hoeft in eerste instantie helemaal niet als een goed idee te klinken. Boer zoekt vrouw gaat ongewijzigd het tweede seizoen in. Deze keer hebben zich tweehonderd nieuwe boeren aangemeld, een verdubbeling van vorig seizoen. Boer zoekt vrouw was dus een goed idee. Mijn god, wat was het een goed idee. Maar wie had kunnen bedenken dat dit een kijkcijferkanon zou worden. Het format klinkt bijna net zo onnozel als Dancing with the stars, waarvan ik dacht, stijldansen? Dat is toch wat ze op de bejaardensoos doen. Maar dat ligt waarschijnlijk aan mij, ik had het succes van de flippo, de post-it-memo en de Ketchup Song ook niet zien aankomen.
    Niet alleen was Boer zoekt vrouw het - na sport - best bekeken programma van vorig jaar, men bekijkt het, net als het eerder genoemde Dancing with the stars, graag in groepsverband (ook onderzocht). Tapje uit de Beertender, blokje kaas erbij en gezellig met z'n allen meeleven met de boeren en hun eventueel toekomstige levensgezellinnen. Komt in de beste families voor. Maar waarom vinden we Boer zoekt vrouw zo leuk? Is het uitlachtelevisie?
    Niet echt. Hoewel datingprogramma's het doorgaans wel van een zeker leedvermaak moeten hebben. Zo was (lang geleden) het hoogtepunt van de überdatingshow Op goed geluk, gepresenteerd door Carry Tefsen, altijd het moment dat de winnaars terugkwamen en los van elkaar werden aangemoedigd onaardige dingen over de ander te vertellen. Ik durf te wedden dat uit dit programma nooit een solide relatie is ontstaan, wat volgens mij ook geldt voor de meeste andere datingprogramma's, waar het juist meer lijkt te gaan om ruzie en onbegrip.
    Bij Boer zoekt vrouw daarentegen hebben drie van de tien boeren een vrouw gevonden.
Niet zomaar een scharrelkippetje, maar een De Absolute Ware Liefde. Kom daar maar eens om in het echte leven, zeker als boer. Het zijn namelijk niet zulke goede versierders, boeren. Kort van stof zijn ze. En nogal aards. 'Wat zoek je in een vrouw?' vraagt Yvon er eentje. 'Nou, alles drop en dran en niets te veel,' antwoordt de boer boers terwijl hij een klap geeft op de kont van een van zijn dikbilkoeien. Ze drukken zich onhandig uit: 'Ik voel me aangetrokken tot dieren.' Weer een andere: 'Ik ben de prins op de groene trekker!'

Desondanks willen de vrouwtjes wel. Het lijkt ze niet te deren dat boeren vroeg opstaan en met mest werken, ze sturen postzakken vol brieven met lipstick kusjes en lopen hard van stapel. Trouwen willen ze. Helaas passen op sommige potjes meer dekseltjes dan op anderen. Waar boer Teus 270 reacties krijgt, ontvangt Willie uit Zeeland er slechts 70. Die mag niet speeddaten, maar wel op geheel eigen wijze een van de 27 uitnodigen voor een cameraloos onderonsje. Een andere boer kreeg maar twaalf brieven, maar die zocht ook naar een doodnormale oer-Hollandse vrouw die niet elke ochtend uren voor de spiegel staat te tutten. Tja.
    Mede schuldig aan het succes is natuurlijk presentatrice Yvon Jaspers. Die weliswaar op een jeugdjournaaltoontje communiceert met de boeren en aspirant boerinnen, maar van wie je altijd het idee hebt dat ze oprecht geïnteresseerd is in deze mensen. Ze leeft echt mee met zo'n vrouw die welwillend aan een volle uier zit te sjorren, op hun 'date' .
    En het is Nederlands, nog Nederlandser dan voetbal. In Boer zoekt vrouw komen de spelers niet uit Denemarken of Ivoorkust. Ze zijn allemaal uit de Nederlandse klei getrokken, zoals we dat graag zien. Maar het unique selling point van Boer zoekt vrouw is dat het echt is. Ontwapenend eerlijk zijn ze. Boeren zeggen het zoals ze het bedenken. Het geheim van een goede relatie volgens een boer? 'Dat je goed met mekaar om kan gaan'.


Naar Alfa en bèta denken , Psychologie lijst , Psychologie overzicht , of site home .
 

[an error occurred while processing this directive]