De Volkskrant, 12-02-2010, door Geke van der Wal 21 feb.2010

Non-fictie | De avonturen van Elizabeth Gilbert

Het huwelijk doet de vrouw geen goed

Met haar warme, stoere en liefdevolle nieuwe vlam wil Elisabeth Gilbert het leven door, liefst zonder dat angstaanjagende huwelijk. Toch komt het tot een belofte van eeuwige trouw.

Weinigen hadden van de Amerikaanse journalist en non-fictieschrijfster Elisabeth Gilbert gehoord toen ze in 2006 Eat, pray, love schreef, het op haar eigen ervaringen gebaseerde verslag van een destructieve scheiding. 'Een boek om al je vriendinnen cadeau te geven', adviseerde Oprah Winfrey. En dat gebeurde. Enkele jaren domineerde dit boek de internationale bestsellerslijsten. Wereldwijd werden er meer dan zeven miljoen exemplaren van verkocht en ook in Nederland gingen meer dan driehonderdduizend over de toonbank.
    In Eten, bidden, beminnen beschrijft Gilbert met humor en zelfspot haar mislukte huwelijk en haar zoektocht naar verlichting, waarbij ze zich eerst op Italianen en later op yoga, Boeddha en swami's stort. Zonder blijk te geven van nieuwsgierigheid naar het land zelf vindt ze uiteindelijk haar spirituele kern in een ashram in India. En uiteindelijk loopt ze op Bali eind goed al goed - haar nieuwe liefde tegen het lijf.
    Deze oudere, eveneens door een pijnlijke scheiding getekende Braziliaan speelt een hoofdrol in haar nieuwe boek Toewijding (Committed). Met de warme, kalme en stoere liefdevolle Felipe wil ze het leven door, maar zonder dat angstaanjagende officiŽle huwelijk. Ze onderhouden enkele jaren een internationale latrelatie - een logistieke uitdaging die niet alleen handenvol geld kost maar op zeker moment ook strandt op de Amerikaanse douane.
Felipe wordt de toegang tot de Verenigde Staten ontzegd en dan is er nog maar een oplossing: trouwen. En dat is, in de woorden van Gilbert, een nachtmerrie voor 'twee angstige overlevenden van een echtscheidingsramp'. In afwachting van de vereiste documenten uit de Amerikaanse bureaucratie verblijft het stel maandenlang in AziŽ en onderzoekt Gilbert de betekenis en geschiedenis van het huwelijk in de hoop dat het resultaat haar afkeer van dit instituut zal verminderen.
    Huwelijkse voorwaarden zijn haar niet genoeg, ze is op zoek naar 'een huwelijkse bijsluiter'. Ze grasduint in de geschiedenis en lardeert haar verslag met een vloed aan bijpassende ervaringen van vriendinnen of familieleden. Ze gaat te rade bij het Amerikaanse boegbeeld van het feminisme Gloria Steinem, die op hoge leeftijd besloot om alsnog in het huwelijksbootje te stappen. Ze probeert te communiceren met de Hmong in Laos (waar ze een tijd met Felipe verblijft), die vol onbegrip reageren op haar vragen, maar in ieder geval niet verwachten dat je echtgenoot je beste vriend, je grootste vertrouweling, je emotionele adviseur, je intellectuele gelijke, je rots in tijden van verdriet is.
    Bij de Hmong tellen familie en financiŽn zwaarder, en dat brengt Gilbert bij het gearrangeerde, verstandshuwelijk. Misschien niet zo'n slecht idee? In vroeger tijden waren vermogen, fatsoen en eerlijkheid belangrijke zaken en dat is misschien beter dan die torenhoge verwachting over het huwelijk als een vruchtbare broeikas waarin de romantische liefde welig kan tieren. Het huwelijk temt, het bindt, sombert Gilbert voort. Ze vergelijkt het met een bonsai: een boompje in een pot met bijgesnoeide wortels en takken, ze zijn prachtig, 'maar niemand ziet een bonsai aan voor een vrij groeiende klimplant'.
    De droeve waarheid, zo waarschuwt Gilbert haar lezeressen, is dat het huwelijk minder heilzaam is voor vrouwen dan voor mannen. Als je de statistieken mag geloven, zijn getrouwde mannen gelukkiger, gezonder en welvarender dan dito vrouwen. Waarom verlangen vrouwen dan zo naar het huwelijk terwijl dat onevenredig nadelig voor hen uitvalt? Vriendin geeft antwoord: 'Ik wil mij uitverkoren voelen.' En dat geldt ook voor Elisabeth en Felipe. De trouwpartij vindt plaats in eigen huis - toevallig een verbouwd kerkje - en op het moment supreme moet Elisabeth haar stoere Braziliaan, die twee dagen heeft staan koken (ja, ja, wat een man), eraan herinneren om zijn schort af te doen. Alleen het in een roze jurkje uitgedoste nichtje dat erop had gestaan bruidsmeisje te zijn, do et denken aan een huwelijksplechtigheid. En dan beloven ze elkaar eeuwige trouw. Of ze de huwelijkse bijsluiter heeft gevonden, gaan we ongetwijfeld lezen in een volgend boek.

Elisabeth Gilbert: Committed - A Sceptic Makes Peace with Marriage. Bloomsbury; 285 pagina's; Ä 17,95; ISBN 978 1 408805763.
Elisabeth Gilbert: Toewijding - Een sceptica verzoent zich met het huwelijk. Uit het Engels vertaald door Janneke Zwart.Cargo; 352 pagina's; Ä 19,90; ISBN 978 90 234 5757 2.


Naar Alfa en bŤta denken, snelheid , Psychologie lijst , Psychologie overzicht , of naar site home .
 

[an error occurred while processing this directive]