De Volkskrant, 07-02-2005, televisierecensie van Wim de Jong 8 okt.2009

Boer zoekt vrouw

Kan R.A.M. van het scherm af? Niemand kijkt er meer naar, en de onnozelen die dat per ongeluk nog wel doen, worden beledigd. Zondag bleek het tweetakt-motortje van presentátor Grunberg opnieuw aan de praat te zijn gekregen voor een tripje naar Berlijn. Een stad waar hij als jongen weleens met zijn ouders op station Bahnhof Zoo had gestaan, maar waarover hij nu, een paar jaar wijzer, wel wist te beweren dat het een stad is die gedgémd is geschiedenis te blijven, en die zich daarom steeds maar weer blijft verliezen in een 'nostalgische hang naar vergane glamour en kapotheid'.
    Om die in zijn hengsels hangende open deur voor de zoveelste jwer in te trappen, ging de schrijver namens het VPRO-kunstprogramma op bezoek bij de in Berlijn wonende Rus Vladimir Kaminer, die een roman heeft geschreven (vraag je als kijker nooit af waarover, niet bij R.A.M.) en daarnaast veel plezier schept in zijn werk als dj. Van de vrolijke jongen die vanaf zijn gebloemde driezits Grunberg toevertrouwde dat hij houdt 'van beweging en verandering' in het leven, was al gauw weinig meer over.
   Grunberg, nooit vies van een overdosis effectbejag, confronteerde de stomverbaasde Kaminer met Hitler en Stalin, die tenslotte ook hele volkeren in beweging hadden gebracht, en kwam pas na tien minuten tot de ontdekking dat het geronk van zijn tweetaktje werkelijk weer álles had overstemd. Want Kaminer bleek weinig meer te willen dan dat mensen door zijn muziek in beweging komen en er plezier aan beleven.
    Hoezo, een nostalgische hang naar kapotheid? Het zoveelste mislukte interview, want wéér niet even een stapje opzij gedaan, maar de zelfvoldaanheid van Grunberg vertoont evengoed nog geen barstjes. Een oudere mevrouw bij de VPRO moet hem toch eens een keer op schoot nemen. Of de hoop dat het nog goedkomt met R.A.M. moet maar definitief opgegeven worden.
    Bij de KRO begon gisteren Boer zoekt vrouw. Waarin Yvon Jaspers vijf vrijgezelle Nederlandse boeren zoekt die in het bijzijn van de televisiecamera's aan een echtgenote zullen worden geholpen. Kan niet anders of het wordt, net als Spoorloos en Memories, een grote kijkcijferhit. Alle ingrediënten lijken te kloppen: het is Hollandse hutspot (alle boeren worden neergezet als onbeholpen maar goudeerlijke knoesten) én glamour, want de dames-huwelijkskandidaten kunnen zo bijna allemaal in een glossy, of dan ten minste toch in de Libelle. Succes is verzekerd de komende afleveringen: wat een boer niet kent, dat vreet ie wel degelijk.
 


Naar Alfa en bèta denken, snelheid , Psychologie lijst , Psychologie overzicht , of naar site home .
 

[an error occurred while processing this directive]