Leids universiteitsblad Mare,12-11-2009, door Door Dirk-Jan Zom 18 nov.2009

‘Tegenstanders schelden je verrot’

Thomas Waasdorp (30), doelman en zesdejaars student criminologie

Waar ga je heen?
‘Ik ga voetballen, vanavond heb ik training. Ik ben keeper in het eerste team van hoofdklasser Ter Leede uit Sassenheim. Voetballen doe ik al vanaf mijn zesde. Ik sta al elf jaar onder de lat bij dit team. Bij de streekderby’s spelen we voor zo’n drieduizend man.

‘Ik studeer ernaast, voltijd criminologie. Ik zit nu in mijn masterjaar, over zo’n acht maanden ben ik waarschijnlijk klaar. Daarnaast werk ik nog twee dagen per week als fysiotherapeut. Dat was de eerste studie die ik gedaan heb, maar ik wilde wat anders.

‘Ik heb ongeveer drie jaar als fulltime als fysiotherapeut gewerkt. Je behandelt mensen met fysieke problemen, maar je bent ook een soort van maatschappelijk werker. Sommige mensen komen ook voor de gezelligheid. Dat veertig uur per week, ik werd er niet gelukkig van. Na lang wikken en wegen ben ik op mijn 24e een tweede studie gaan doen.

‘Er zijn slechts twee andere studenten in mijn team, soms krijg je er wel eens opmerkingen over. Laatst had ik een muts gekocht. Werd er gevraagd: “Zo, is je stufi weer gestort?” Of dan roept iemand “kutstudent”. Maar het zijn grapjes hoor. Over het algemeen heeft iedereen er veel waardering voor. De tegenstander weet dit soort dingen niet. Die blijft gewoon banaal en scheldt je verrot.

‘De combinatie van studie, voetbal en werk is wel lastig dit jaar. Ik train ongeveer vier avonden per week en zaterdag spelen we een wedstrijd. Vroeger kwam voetbal op één, daarna werk en dan de studie, nu is dat omgekeerd. Het is eigenlijk niet de bedoeling dat je trainingen mist, ik heb ook een contract. Maar de trainer begrijpt het wel, die ziet het belang van een opleiding ook in. Je krijgt er natuurlijk ook wel eens een cynische opmerking van een teamgenoot. Dan vragen ze: “Zo, ben je er weer eens?”

‘Het zijn twee verschillende werelden, de universiteit en de voetbal. Ik heb er geen moeite mee, voel me in beide wel thuis. In het team zit je met hoog- en laagopgeleiden door elkaar, maar er wordt geen onderscheid gemaakt. Bij voetbal gaat het om voetbal, het niveau van je opleiding doet er niet toe. Het ongecompliceerde van de voetbalwereld, daar houd ik wel van. Mensen zeggen direct waar het op staat. Dat heb je op de universiteit weer veel minder. Maar door te studeren krijg je allerlei inzichten op verschillende gebieden. De twee werelden vullen elkaar dus aan.

‘Maar voetbal en studie komen ook wel eens samen. Binnenkort moet ik stage gaan lopen. Ik ben met een aantal organisaties bezig en ik heb eigenlijk alles geregeld via mensen bij de club. Ik ben echt met de sponsors aan het netwerken. Zij kennen vaak weer iemand en het zijn mensen die je graag een hand toereiken. Je spreekt erover in de kantine, maar het is niet zo dat het daar ook wordt beklonken. Onder het genot van bier zijn afspraken soms net iets te gemakkelijk gemaakt.’


Naar Alfa en bèta denken, snelheid , Psychologie lijst , Psychologie overzicht , of naar site home .
 

[an error occurred while processing this directive]