Elsevier.nl, 24-10-2012, door Marieke Smits 30 jan.2013

Meer kans op geestesziekte bij creatief beroep

Artiesten, kunstenaars en auteurs hebben meer kans een psychische ziekte te krijgen dan mensen die geen creatief beroep hebben. Psychische aandoeningen zoals schizofrenie, bipolaire stoornissen komen vaker voor bij creatievelingen.


Dit blijkt uit een grootschalig onderzoek van het Zweedse Karolinska Institutet onder meer dan ťťn miljoen psychiatrische patiŽnten.

Auteurs
Uit het onderzoek, gepubliceerd in het Journal of Psychiatric Research, blijkt dat vooral schrijvers lijden aan psychische aandoeningen als angststoornissen, bipolaire stoornissen en schizofrenie. Ook plegen auteurs twee keer zo vaak zelfmoord.

De onderzoekers constateerden ook dat sommige geestesziekten, zoals bipolaire stoornissen, vaker voorkomen bij dansers en fotografen.

Voordelen
De leider van het onderzoek, Simon Kyaga, zegt dat niet alle psychische aandoeningen met alleen medicijnen bestreden moeten worden. Sommige psychische patiŽnten kunnen ook voordeel halen uit hun aandoening. Een arts kan in dat geval kiezen voor een alternatieve behandeling.

Een Brits onderzoek van de Universiteit van Lancaster eerder dit jaar wees uit dat sommige patiŽnten met een bipolaire stoornis van mening zijn dat de aandoening hun leven positief beÔnvloedt. De ziekte zou hun belevingen versterken en muziek en kunst toegankelijker maken. 


Naar Alfa en bŤta denken, snelheid , Psychologie lijst , Psychologie overzicht , of naar site home .
 

[an error occurred while processing this directive]