De Volkskrant, 09-04-2011, door Arjan Peters 10 apr.2009

Briefwisseling

Spreekverbod voor Palmen

Kunstenaars die elkaar briefjes en e-mailtjes sturen, kunnen net zo keuvelen als u en ik. En namen spellen ze nog slordiger. Dat is de opsteker van CC, een correspondentie uit de jaren 1988-2008 tussen de vrienden Henk Bernlef (1937), Remco Campert (1929) en Theo Loevendie (1930). Ze houden alle drie van jazz, daarom probeert een hunner de briefjes nog de statuur van improvisaties te geven, uit de losse hand geschreven weet je wel, maar dat is alleen met goede wil te onderschrijven.

In 1947 was Campert lid van de Stan Kenton Fanclub. Bernlef poseerde ooit voor Nina Targan Mouravi in Haarlem, die beter kan vertalen dan schilderen: na drie sessies was er van zijn karakterkop niets meer te herkennen. En Loevendie weet waarom er geen overgrepen nodig zijn in de latere sonates van Scarlatti: de componist had toen zo'n dikke buik dat hij die beweging niet meer voor elkaar kreeg.

Van types die de Grote Kunstenaar uithangen houden ze niet. Geen wonder dat Harry Mulisch en Connie Palmen het moeten ontgelden. De laatste verziekte in 2008 het verjaardagsfeestje voor Reinbert de Leeuw met een toespraak die vooral over haar zelf ging.

'Ze zou een spreekverbod moeten krijgen', schrijft Campert. Zijn vrienden spreken hem niet tegen. Goed idee.

Henk Bernlef, Remco Campert, Theo Loevendie: CC - Een correspondentie. Bas Lubberhuizen; 166 pagina's; 18,50.

ISBN 978 90 5937 277 1.

 

Naar Alfa en bta denken, snelheid , Psychologie lijst , Psychologie overzicht , of naar site home .
 

[an error occurred while processing this directive]