De Volkskrant, 21-04-2009, door Aleid Truijens .2009

Spreekuur bij de Voel-Je-Goed-dokter

Tussentitel: Wat geen geluk brengt: techniek, en perfectie

The Rough Guide bracht de afgelopen kwart eeuw zeer succesvolle reisgidsen uit over meer dan honderd landen, en later ook over wereldmuziek, literatuur en mm. Of de bazen door al het succes nou bevangen zijn geraakt door megalomanie, overmoed of altrulsme - sinds kort is er The Rough Guide to Happiness (Penguin Books; € 27,S0 ). Als auteur voor deze Gids der Gidsen werd niemand minder aangezocht dan Dr. Nick Baylis, geluksonderzoeker in Cambridge en als Dr. Feelgood een gevierd Brits columnist.
    Baylis beseft terdege dat The Rough Guide hem een idiote opdracht heeft gegeven - we zouden in een andere wereld leven als we geluk konden vinden met een gids met Michelin-sterren. In het voorwoord dekt de dokter zich Oink in: er bestaan geen universele geluksrecepten, wat voor de een werkt, werkt voor de ander niet, blablabla. De vrees in deze Ruwe Gids te worden afgescheept met tegelwijsheden, blijkt evenwel ongegrond.
Baylis schetst vele vormen van mogelijk geluk, maar excelleert vooral in waarschuwingen tegen mogelijk ongeluk, happiness-killers. Vaak zijn dat mensen die ons voorhouden dat we gelukkig zullen worden als we dit of dat maar doen, goeroes, peptalkers, trendy wetenschappers en lui uit het alternatieve circuit. De Voel-JeGoed-dokter citeert Voltaire: 'Ik waardeer mensen die naar de waarheid zoeken, en veracht mensen die claimen die gevonden te hebben.'
    Geluk zit hem vaak in een gemêleerd pakket, doe verschillende dingen, stel je leven niet ineens in dienst van een nieuwe liefde, de transcendente meditatie, de sportschool of een andere gouden belofte. Geluk blijkt ook paradoxaal. Freuds oude geluksdefinitie - afwezigheid van pijn, aanwezigheid van plezier - klopt niet, vindt de dokter. We hebben plezier nodig om ooze batterijen op te laden, maar we moeten er niet te veel van hebben. We hebben ook narigheid nodig, en daar moeten we iets goeds mee zien te doen.
    Het schijnt dat mensen nog nooit zo gelukkig zijn geweest als in onze tijd in ons cultuurgebied, maar Dr. Baylis is bepaald geen vooruitgangsdenker. Wat techniek ook vermag, vaak blijkt zij een typische geluksdoder. In plaats van ons leven te vergemakkelijken, put zij .ons uit en ondermijnt zij onze intieme relaties. Een der gevaarlijkste moderne geluksdoders is perfectionisme, vindt Baylis. Het zet ons niet aan tot grootse dingen, maar het frustreert, ontmoedigt en verlamt ons. Probeer niet perfect maar productief te zijn, raadt hij aan, goede dingen doe je toch wel, blunders en uitglijders zijn niet te vermijden. Zelfs Shakespeare heeft een paar slechte stukken. De Voel-Je-Goed-Dokter ziet verder graag dat we wat wilder gaan leven, niet in de vorm van hedonistische excessen, maar door meer contact met de natuur. Lange woeste wandelingen, slapen in de openlucht, naakt in een koud meer zwemmen, vuurtjes stoken - Baylis beveelt het allemaal van harte aan. Zijn Ruwe Gids wordt zo ook een beetje een Ruige Gids.


IRP:   Intellectuelen: ideologie en idealisme ook vormen van perfectionisme. Gevolg (ddor mislukking): pyschologisch: depressie of cynisme.


Naar Alfa en bèta denken, snelheid , Psychologie lijst , Psychologie overzicht , of naar site home .
 

[an error occurred while processing this directive]