De Volkskrant, 03-02-2011, ingezonden brief van Frans Poot, Bilthoven 7 feb.2011

Vmbo

Bekende Nederlanders schreven in de krant van 1 februari een open brief om het op te nemen voor het vmbo (Opinie & Debat). Ik wil me van harte bij deze actie aansluiten.

In mijn werk als fysiotherapeut ontmoet ik regelmatig jonge mensen, die ik belangstellend naar hun werk of opleiding vraag. Als zij het vmbo of mbo volgen, merk ik dat ze daar niet trots op zijn. Integendeel. Onlangs liet een meisje dat het vmbo volgde, haar hoofd zakken toen ze vertelde dat zij het laagste deed. 'Hoezo het laagste?', vroeg ik haar. 'Nou ik doe maar vmbo', was haar antwoord. Mijn reactie dat ons land niet gebaat is bij alleen geleerden, maar juist behoefte heeft aan mensen die een vak beheersen, deed haar zichtbaar de rug rechten.

Het is toch treurig dat 60 procent van onze kinderen die deze vorm van onderwijs genieten het idee hebben dat zij minder waard zijn dan bijvoorbeeld een vwo'er. Het is toch te gek voor woorden dat onze maatschappij een dedain heeft voor ambachtelijke beroepen; en tegelijkertijd klaagt dat er zo veel Poolse arbeiders naar Nederland komen.

Ik wil alle toekomstige vmbo'ers veel plezier wensen in hun opleiding. Ik hoop dat ze een vak leren waar ze trots op zijn. Net zoals ikzelf.

 
Naar Alfa en bta denken, snelheid , Psychologie lijst , Psychologie overzicht , of naar site home .
 

[an error occurred while processing this directive]