De Volkskrant, 01-02-2011, door diverse auteurs 7 feb.2011

Cito paniek: brief aan alle grote mensen

Vandaag begint de Cito-toets. Voor veel bekende en onbekende Nederlanders reden om in een open brief het op te nemen voor het vmbo en de vmbo'er.

Tussentitel:  Willen we het beste voor onze kinderen? Of het hoogste niveau?

In deze periode vinden er adviesgesprekken plaats op de basisscholen met ouders en leerlingen van groep 8. Op 1, 2 en 3 februari wordt op veel basisscholen de Cito-toets afgenomen. Hierna volgt een definitief schooladvies met betrekking tot het vervolgonderwijs voor deze leerlingen.
    Met andere woorden: het is tijd voor de Cito paniek bij veel ouders. Er wordt over gesproken op het schoolplein, aan de eettafel, per telefoon in de auto, op weg naar de muziekles, in de rij bij de kassa, in de keuken en tijdens het bezoek aan opa en oma. Kinderen vangen hier flarden van op of zelfs onbedoeld het hele gesprek. Ouders praten met kinderen en oefenen de Cito nog maar weer eens: 'Schatje, doe je best dan kun je zeker havo halen.' Of: 'Kind, er is niks mis met het vmbo, maar jij kunt echt beter.' De toon van deze gesprekken is er niet zelden één van angst. Mijn kind naar het vmbo? Dat zullen we nog wel eens zien.
    En inderdaad zien we dat. Het vmbo-onderwijs telt circa 450 duizend leerlingen. Is dat erg? Nee. Sterker nog. Dat moet, want ze zijn onmisbaar. Circa 65 procent van de beroepsbevolking bestaat uit vakkanjers die eerst vmbo en dan mbo hebben gevolgd. Velen denken dat het wél erg is. Maar wat pas erg is, is dat we op deze manier kinderen het idee geven dat ze falen als er een vmbo-advies uitkomt. En de leerlingen die al op het vmbo zitten krijgen een etiket mee.
    Nou ja, op de tennisbaan klinkt het misschien lekkerder als je kunt zeggen dat je kind vwo-advies heeft. En in een familie van bollebozen waar de verontwaardiging over het kabinetsbeleid ten aanzien van universiteiten groot is, is het moeilijk enthousiast te vertellen over zoon of dochter die naar die leuke vmbo gaat waar ze van die prachtige praktijklokalen hebben (die bestaan namelijk echt!).
    Waarom? Grote mensen, wees eens heel eerlijk. Willen we het beste voor onze kinderen? Of het hoogste onderwijsniveau in ons systeem? Dat is niet altijd hetzelfde. Ouders mogen (moeten) kinderen helpen hun passie te ontdekken en kwaliteiten en vaardigheden zo goed mogelijk te ontwikkelen. Het doel is een zinvolle plek in de werkende maatschappij in een vak waar ze blij van worden en goed in zijn. Dat leidt tot gelukkige mensen en economische zelfstandigheid. Ambities zijn gezond en brengen ons verder in het leven. Ambities gaan over het inzetten van al je kennen, kunnen en emoties om iets te bereiken, dat bij jou en onze samenleving past. Niet de ambitie om het (v)mbo te ontlopen, maar de ambitie om al je talenten passend te ontwikkelen! De meeste vmbo's zijn bemenst met bevlogen docenten en kinderen die zin hebben in de toekomst en in het vak dat ze voor ogen hebben.
    Kritiek en vooroordelen richting een onderwijssysteem, of dat nou terecht of onterecht is, is één ding.
   Of bedoelen we dat het kind van de buurman wel naar het vmbo mag, maar die van ons liever niet? Dat mogen we vinden. Maar doe dat dan in stilte. Want kleine potjes hebben grote oren. En deze kleine potjes vormen toevallig wel de toekomstige generatie vakkanjers en beroepsdromers. Van wie er trouwens ook nog eens enkelen hun droom van arts of advocaat worden waarmaken. U kent ze wel: de stapelaars.
    'Alles mag je worden. Behalve ongelukkig. Beloofd?' (dichter Erik van Menkveld). Wij grote mensen en ondertekenaars doen deze belofte aan jongeren. U ook?

De ondertekenaars van deze brief zijn ondernemers, ouders, docenten en deskundigen. Onder hen theatermaker Erik van Muiswinkel,oud-parlementair verslaggever Wouke van Scherrenburg, columniste Sylvia Witteman en tv-presentator Jack Spijkerman. Voor de volledige lijst van ondertekenaars, zie: opinie.volkskrant.nl


 
Naar Alfa en bèta denken, snelheid , Psychologie lijst , Psychologie overzicht , of naar site home .
 

[an error occurred while processing this directive]