De Volkskrant, 11-03-2010, van verslaggevers Yvonne Doorduyn en Raoul du Pré 14 mrt.2010

Bedreigers eerder van straat gehaald

Meer bevoegdheden voor burgemeesters en justitie | Elektronische enkelband bij contact- en gebiedsverbod.

Burgemeesters en officieren van justitie krijgen meer bevoegdheden om mensen die anderen in hun omgeving bedreigen, te laten opsluiten in een psychiatrisch ziekenhuis. Ook wordt het toezicht op contact- en gebiedsverboden zoveel mogelijk elektronisch. Bedreigers krijgen dan een enkelband om die de politie waarschuwt zodra zij een gebiedsgrens overschrijden.

Dat heeft demissionair minister Hirsch Ballin (CDA) van Justitie woensdag toegezegd naar aanleiding van het familiedrama in het Zeeuwse Zierikzee. In een spoeddebat vroeg de Tweede Kamer aandacht voor het toenemende geweld in huiselijke kring. Eén op de drie gevallen van moord en doodslag wordt veroorzaakt door huiselijk geweld. Welke extra bevoegdheden de burgemeesters krijgen om eerder in te grijpen, maakte de minister nog niet bekend.

Het debat stond volledig in het teken van ‘Zierikzee’. Daar schoot zaterdag een Iraakse man twee van zijn drie kinderen dood en verwondde zijn vrouw, waarna hij zelfmoord pleegde. De dreiging bleek al lange tijd bij politie, justitie en burgemeester Rabelink bekend aangezien de moeder van het gezin al maanden om hulp vroeg.

De Kamer vraagt zich af waarom Rabelink de dader na het uitzitten van een celstraf van vier maanden niet gedwongen liet opnemen in een psychiatrische inrichting, aangezien deze duidelijk nog steeds een gevaar vormde voor zijn omgeving. Ook vanuit de gevangenis bedreigde hij zijn gezin. Rabelink verklaarde daarop woensdagavond tegenover de Volkskrant dat een burgemeester niet degene is die dat alleen kan beslissen. Hij wijst erop dat gedwongen opname volgens de huidige regels pas mogelijk is als dat ‘na schouwing door een psychiater aan de burgemeester wordt geadviseerd’.

In het geval van de man uit Zierikzee lag er geen psychiatrisch rapport. Een verzoek van de officier justitie om dat te laten maken was op 17 december afgewezen door de rechtbank in Middelburg.

Eerder deze week wees ook justitie met een beschuldigende vinger naar de rechtbank. Die frustreerde in februari een poging de man langere tijd vast te houden en zo de dreiging voor het gezin tijdelijk weg te nemen. De rechtbank besloot de man na twee weken weer vrij te laten. De rechters zagen geen acute dreiging. Bovendien ontbrak ook toen een psychiatrisch rapport. De man kreeg alleen een contactverbod opgelegd.

Rabelink, die zich maandenlang intensief met het gezin bezighield, vindt dat hem ten onrechte nalatigheid wordt verweten. ‘Als het aan mij had gelegen, had meneer niet meer vrij rond gelopen. Maar als het verzoek om een psychiatrisch rapport door de rechtbank wordt afgewezen, sta je als burgemeester met lege handen. Ik kon toen alleen de politie nog vragen streng toe te zien op het contactverbod en intensief te surveilleren. Dat is ook gebeurd.’
 


 


Naar Alfa en bčta denken , Psychologie lijst , Psychologie overzicht , of site home .
 

[an error occurred while processing this directive]