De Volkskrant, 10-03-2010, van verslaggever Raoul du Pré 10 mrt.2010

Rechtbank wist wel van gevaar voor Zeeuws gezin

Rechters komen terug op eerdere verklaring | 'Belangen van verdachte wogen zwaarder'

De man die zaterdag in het Zeeuwse Zierikzee twee van zijn kinderen vermoordde, werd vorige maand door de rechtbank vrijgelaten terwijl bekend was dat hij zijn gezin iets wilde aandoen. De officier van justitie had hen daar nadrukkelijk op gewezen, maar de rechters lieten de belangen van de man zwaarder wegen dan die van zijn vrouw en kinderen.
    De Middelburgse rechtbank kwam dinsdagavond met die bekentenis naar buiten. Maandag nog verklaarde de rechtbank niet op de hoogte te zijn geweest van de dreiging van eerwraak die boven het gezin hing. Op 24 februari lieten de rechters de man vrij. Afgelopen zaterdag schoot hij zijn 9-jarige zoon en 19-jarige dochter dood in hun huis. De moeder raakte gewond. De man schoot zichzelf na afloop door het hoofd. Hij was woedend en zwaar depressief vanwege de plannen van de vrouw om van hem te scheiden.
    In de zoektocht naar de vraag wie het drama had kunnen voorkomen wezen justitie en de rechtbank de afgelopen dagen naar elkaar. De echtgenote van de man zocht sinds september nadrukkelijk hulp via de politie. Na haar aangifte wegens huiselijk geweld werd de man in september vastgezet en in december veroordeeld tot 4 maanden cel. Op 17 januari kwam hij vrij. Wel kreeg hij een gebiedsverbod opgelegd.
    Politie, justitie en de vrouw waren ervan overtuigd dat hij daarna nog steeds levensgevaarlijk was. Justitie had ook aanwijzingen dat hij op zoek was naar een vuurwapen. Om hem van straat te halen viel justitie op 10 februari terug op een oude verdenking van misbruik van zijn dochter. De man werd inderdaad opgepakt, maar zijn voorlopige hechtenis werd twee weken later door de raadkamer van de rechtbank geschorst.
    De rechtbank erkent nu ten tijde van die beslissing wel degelijk op de hoogte te zijn geweest van de situatie. Justitie verzette zich tijdens de besloten zitting tegen de schorsing ‘vanwege de grote vrees voor herhaling, waarbij eergerelateerde wraak een rol speelt’, aldus de rechtbank dinsdag. Waarom de man toch werd vrijgelaten willen de rechters niet zeggen vanwege ‘het geheim van de raadkamer’: de discussie tussen rechters in de raadkamer – die uitspraken doet in besloten zittingen – is altijd geheim. ‘Er is geschorst, dus heeft de raadkamer de belangen van de verdachte zwaarder laten wegen dan die van justitie’, aldus de rechtbank.
    De rechtbank wijst er wel op dat de zaken waarvoor de man in februari vastzat dateerden van vóór zijn straf van eind 2009. Bovendien was ‘niet gebleken’ dat de man ook na zijn straf nog nieuwe bedreigingen had geuit ‘die zouden rechtvaardigen dat verdachte na 3,5 weken vrijheid nu weer gevangen moest worden gezet.’


Naar Alfa en bèta denken , Psychologie lijst , Psychologie overzicht , of site home .
 

[an error occurred while processing this directive]