De Volkskrant, 24-10-2008, door Paul Depondt .2008

Ongegeneerd seksboek van jaloerse libertijn

Zeven jaar na haar bestseller La vie sexuelle de Catherine M., waarvan meer dan een miljoen exemplaren over de toonbank gingen, schreef Catherine Millet een nieuw memoriaal van haar seksleven. Jour de souffrance gaat over de grootste verschrikking voor een libertijn: de jaloezie.
    In La vie sexuelle, de schandaleuze kroniek over haar seksuele praktijken, beschreef ze haar zoektochten naar genot. Zonder enige schroom had ze het over partouzes, toevallige ontmoetingen, triootjes en 'nummertjes maken'. Het was een boekhoudkundig verslag, zonder veel analyse of psychologie.
    Met even grote openhartigheid vertelt Millet nu hoe ze op een dag, snuffelend in de werkkamer van haar levensgezel en schrijver Jacques Henric naaktfoto's en aantekeningen vindt over een jonge vrouw met wie hij van tijd tot tijd het bed deelt. Gaandeweg ontdekt ze dat haar vriend, auteur van Légendes de Catherine M., wel vaker met andere vrouwen 'neukt'.
    Millet wordt jaloers, het doorsnuffelen van de papieren wordteen obsessie, ze gaat net als vroeger - weer naar de psychiater. Wekelijks vertelt ze op de divan over haar jaloezie.
    Jour de souffrance, waarvan meteen honderdduizend exemplaren zijn gedrukt, is een soort autoanalyse, tegelijkertijd ook een zelfportret. Er is 'het lichaam', dat ongegeneerd rollebolt, joekelt en rampetampt, en er is de femme d'intérieur, die zich opsluit in afgunstige fantasieën.
Millet, oprichtster van het kunsttijdschrift art press, schrijft geen porno. Ze weet als geen ander haar herinneringen in beelden om te zetten en getuigt van een steeds ondraaglijker afgunst en nijd, waarin ze zichzelf etaleert, maar ook anderen. La jalousie, c'est l'enfer.
    Aan het slot vertelt Millet hoe ze nu nog elk gefrommeld papiertje van haar levensgezel, dat ze in hun huis aantreft, als een archeologe ontcijfert op zoek naar de precieze details over zijn verborgen seksleven.

Jour de souffrance, Catherine Millet. Flammarion; 265 pagina's; €22,-;ISBN 978 2 0806 8905 4


Naar Alfa en bèta denken , Psychologie lijst , Psychologie overzicht , of site home .
 

[an error occurred while processing this directive]