De Volkskrant, 21-07-2010, tv-recensie door Mirjam Schöttelndreier a.i. 24 mrt.2010

Willoos

Bij NOVA vlogen maandagavond Eric Smit, schrijver van de ongeautoriseerde biografie Nina, en Kay van de Linde elkaar in de haren. Van de Linde is zegsman van zakenvrouw Nina Brink-Storms, die wordt gekweld door de ‘leugens en halve waarheden’ in de biografie. De rechter liet het boek niet uit de handel nemen. Storms liet wel beslag leggen op alle bezittingen van Smit. Hoe dat kan? Geen idee. Er kwam een aanbod voor mediation ter tafel, wat de berooide schrijver afwees. Veel pandemonium, zeker, maar de kijker werd niet veel wijzer.

Minder hectisch en informatiever was het bij de BBC-documentaire Twins. Ben je zo geboren of ben je zo gemaakt? De kwestie of nature de mens bepaalt dan wel nurture – opvoeding en omstandigheden – blijft fascineren. Nieuwsgierigheid naar de rol van de natuur neemt toe, naarmate die van een allesbepalende god afneemt. Tweelingonderzoek biedt een schat aan informatie over de invloed van aanleg en van de omgeving.

Onlangs wilde in alweer een BBC-documentaire, The Making of Me, acteur en musicalster John Barrowman weten waar zijn homoseksualiteit vandaan komt. John maakte een tocht langs wetenschappers en ontdekte dat hij hetzelfde chromosomenpatroon heeft als zijn heterobroer. Zijn handen waren verder mannelijk – vrouwelijke handen schijnen homo-indicatief te zijn – maar zijn manier van kaartlezen was weer vrouwelijk.

Dat hij thuis de derde zoon was, bood meer inzicht. Naarmate moeders meer zonen baren, neemt de kans op homoseksualiteit toe. De baarmoeder had voor John beslist.

Het was BBC, dus ik neem het aan. Eén kwestie bleef onderbelicht: de Amerikaanse gezinsvader die zijn wulpse homobestaan had afgezworen voor zijn bekering tot christen. Hij vergeleek die keuze met een nicotineverslaving: ‘Ik heb veel gerookt en vind een sigaret nog steeds lekker, maar ik rook niet meer.’ Johns ergernis over deze christelijke afwijzing van homoseksualiteit belette nader onderzoek naar die andere prangende kwestie: de vrije wil of keuze. Ga je ergens zelf over, of niet?

Bij Twins figureerden twee gisse, identieke broers. Ze studeerden even goed af als arts, waren even competitief, dronken evenveel bier en zoenden soms per ongeluk hetzelfde meisje. Maar: de ene broer geloofde in vrije keuze, de ander niet. De ene broer werd gek bij het idee een kloon van de ander te zijn, de ander niet.

Waarom er drukte over gemaakt? Misschien omdat eeuwen is gestreden tegen slavernij en onderdrukking en voor individuele vrijheid. En dan zet de wetenschap ons terug als willoze slaaf van onze genen? Onverdraaglijk.

Intussen werd bij VPRO’s Café de Liefde hard gezocht naar geschikte levenspartners. Genetisch daten, wanneer beginnen we daar eens mee?
  Naar Alfa en bèta denken, snelheid , Psychologie lijst , Psychologie overzicht , of naar site home .
 

[an error occurred while processing this directive]