DePers.nl, 28-06-2010, door Redactie Weten 7 jul.2010

Psychologie | Besliskunde

Sollicitatie? Zorg dat je toekomstige baas goed zit

Wat onze zintuigen waarnemen beïnvloedt ons denken en ons doen. Tillen we iets zwaars, dan denken we serieuzer.

Wat mensen voelen, of moeten tillen, heeft direct effect op hun denken. Dat beweren psychologen van de universiteiten van Harvard, MIT en Yale, in een gezamenlijke publicatie in het vakblad Science. Dat effect wordt veroorzaakt door onbewuste associaties. Zo maakt het aanraken van een hard oppervlak dat we strenger en methodischer denken, terwijl leunen op een pluchen fauteuil ons een stuk meegaander maakt. En wanneer we een zwaar voorwerp tillen, zijn we ook gelijk een stuk serieuzer.

Clipboard
In het onderzoek, onder leiding van Joshua Ackerman, hoogleraar marketing aan het Massachusetts Institute for Technology (MIT), moesten proefpersonen sollicitatiebrieven beoordelen terwijl ze een clipboard vasthielden. Dat clipboard kon zwaar of licht zijn – en dat was aan hun oordeel te merken. Bij zware clipboards werd de kandidaat veel eerder als serieus ingeschat; een licht clipboard had tot gevolg dat juist zijn sociale vaardigheden hoger werden ingeschat.

Het clipboard had ook een direct effect op het geweten. Als er gecollecteerd werd, leverde een zwaar clipboard meer geld op voor serieuze maatschappelijke onderwerpen dan een licht. Bij collecties voor frivole onderwerpen maakte het clipboard geen verschil, en vrouwen reageerden op deze test overigens volledig anders dan mannen: zij gaven altijd veel aan ‘zware’ onderwerpen, ongeacht de zwaarte van het clipboard.

Opvallend was dat uit een andere test bleek dat mensen die een ruw oppervlak hadden aangevoeld, daarna grotere moeite hadden om hun evenwicht te bewaren. Hun bewegingen waren door dat gevoel ‘ruwer’ geworden. De onderzoekers schetsen een breed scala aan onderzoeken naar vergelijkbare ‘besmettingen’ van ons gedrag door onze taal.Naar Beslissingen , Psychologie lijst , Psychologie overzicht , of naar site home .
 

[an error occurred while processing this directive]