De Volkskrant, 19-09-2009, door Martijn van Calmthout 19 sep.2009

Dawkins praat creationisten bij

Het nieuwe boek van de Dritse evolutiebioloog Richard Dawkins, The Greatest Show on Earth, is fraai, maar wel anders dan zijn voorgaande boeken. Klassiekers als The Blind Watchmaker en The Ancestor's Tale vertelden hoe het leven op aarde is geevolueerd, in miljoenen jaren, via aanpassing en selectie - de mens net zo goed als de platworm.
    Nu, noteert Dawkins bitter, is het tijd voor een boek vol bewijs dat natuurlijke selectie een onontkoombare verklaring is voor .de rijkdom van het leven op aarde. In de VS gelooft zeker 40 procent dat we in Gods eigen schepping leven, een paar duizend jaar oud. Scholieren komen er naar de biologieles met voorgedrukte tegenwerpingen, uitgedeeld in de kerk. In Europa is het niet veel anders.
    Het resultaat is vooral een repliek op de eeuwige bezwaren van creationisten tegen de goddeloze Darwin. Waar zijn de tussenvormen? Waarom zien we nu geen evolutie? Hoe oud zijn al die fossielen eigenlijk? Waarom zijn er nog apen als wij ervan afstammen? Is alles bot toeval?
    Onnozele verwijten en tegenwerpingen vaak, maar Dawkins heeft zich voorgenomen ze allemaal op te pakken en nauwgezet te demonteren. AIle fossielen zijn tussenvormen, er is wel degelijk evolutie, in het lab en in het wild, technieken te over om de ouderdom van fossielen te meten. We stammen niet van de apen af, maar delen een gemeenschappelijke voorvader.
    Dawkins vergelijkt de biologie met een detective die op de plaats delict fysieke aanwijzingen verzamelt. Het zijn de feiten die de reconstructie bepalen. En de aanwijzingen voor evolutie zijn werkelijk overal. The Greatest Show zet ze handzaam op een rij voor wie de tegenwind nog in moet. Of in wil.
    Maar of het iets uithaalt? Dawkins geeft een debatje weer met een creationiste, waarbij hem zichtbaar de moed in de schoenen zinkt. Waar zijn de botten?, herhaalt deze Wendy eindeloos.
In het museum, zegt Dawkins. Ga kijken. 'Maar het is alsof ze me gewoon niet hoort.'

Richard Dawkins: The Greatest Show on Earth. Free Press; 480 p.; 29,50; ISBN 9781416594789


Naar Beslissingen , Psychologie lijst , Psychologie overzicht , of site home .
 

[an error occurred while processing this directive]