De Volkskrant, 17-09-2010, hoofdredactioneel commentaar 18 sep.2010

Boze Afghanen

Alsof ze niet willen ontwaken uit een aanhoudende staat van opwinding trokken enkele duizenden mensen woensdag door de Afghaanse hoofdstad Kabul om uiting te geven aan hun woede over de verbranding van Korans in het verre Gainesville – een gebeurtenis die, mede op aandrang van president Barack Obama, helemaal niet had plaatsgevonden. Maar dat doet er in dit deel van de islamitische wereld kennelijk niet toe. Men laat zich liever niet beroven van eenmaal ingenomen standpunten. En de imams in deze regio rekenen het niet tot hun taak de gemoederen tot bedaren te brengen. Integendeel: zij hadden de volkswoede geregisseerd.

Uit het voorval in Kabul blijkt maar weer dat het betrekkelijk weinig uitmaakt wat men in de niet-islamitische wereld doet of nalaat. Het doet er niet toe of dominee Terry Jones metterdaad Korans op de brandstapel gooit, en het doet er niet toe of hij met dit absurde voornemen enige bijval oogst. Wie het behaagt ‘dood aan Amerika’ of ‘dood aan Obama’ te scanderen, heeft helemaal geen alibi nodig.

Voor landen die het mikpunt vormen van de verwensingen is dit geen reden om aan de bijna rituele betogingen voorbij te gaan. Daarvoor zijn deze in potentie te explosief en te gevaarlijk voor onderdanen die, ongeacht hun bedoelingen, toevallig in de buurt zijn. Maar men moet evenmin de illusie hebben dat men de anti-westerse emoties kan temperen. Wie boze mensen ziet, veronderstelt dat hun grieven kunnen worden weggenomen, dat ze in debat willen gaan en dat ze over de juiste toedracht willen worden geďnformeerd. Helaas is dat maar zelden het geval. De radicaal wil geen vergelijk. De radicaal koestert zijn negatieve zekerheden.

Er zijn goede redenen om de Koranverbranding af te keuren, zoals er ook goede redenen kunnen zijn om de bouw van een islamitisch centrum nabij Ground Zero te steunen. Maar de beslissing om het een te laten en het ander te doen, moet niet primair zijn ingegeven door de wens de betogers in de straten van Kabul tegemoet te komen. Want die zien de wereld slechts als strijdtoneel tussen gelovigen en ongelovigen.Naar Beslissingen , Psychologie lijst , Psychologie overzicht , of site home .
 

[an error occurred while processing this directive]