De Volkskrant, 19-05-2011, van verslaggevers Merijn Rengers en John Schoorl 22 mei 2011

Vastgoedsector verzweeg miljard euro voor fiscus

Tussentitel: Voor 330 miljoen aan boetes en naheffingen opgelegd

De vastgoedsector is woensdag nog meer in opspraak geraakt. Uit grootschalig onderzoek van de Belastingdienst blijkt dat de sector voor 1 miljard euro verzweeg door de inzet van stromannen en andere constructies.
    De fraude kwam aan het licht na 1.291 bedrijfsonderzoeken, waarbij 'in de helft van de gevallen fiscale onregelmatigheden werden geconstateerd'. Deze 'operatie Nokvorst' leidde ertoe dat bij ruim zeshonderd bedrijven in de vastgoedsector voor in totaal 330 miljoen euro aan boetes en naheffingen is opgelegd.

Het is voor het eerst dat inzicht wordt geboden in de schade die vastgoedfraude aan de schatkist heeft aangericht. Bij een andere grote fraude, de bouwfraude die begin deze eeuw losbarstte, bleek al veel sneller dat de overheid zeer ernstig benadeeld was. Toen bleken bouwbedrijven samen te spannen en de verschillende overheden veel te veel te laten betalen voor wegen, bruggen, scholen en ziekenhuizen. Ook toen circuleerde een bedrag van rond de 1 miljard euro aan schade.

Dit onderzoek naar vastgoed is begonnen in 2007, en leidde ook tot acht strafrechtelijke onderzoeken, zoals de zaak Klimop, waarin vastgoedmagnaat Jan van V. - samen met andere adviseurs, notarissen en projectontwikkelaars - het Rabo Bouwfonds en het Philips Pensioenfonds voor miljoenen euro's oplichtte.

Volgens het onderzoek van de Belastingdienst wordt in de sector vaak gebruikgemaakt van verdachte ABC-constructies waarbij wordt geprobeerd door de inzet van stromannen miljoenentransacties buiten het zicht van de fiscus te houden.

Ook werden transacties opgespoord waarbij medewerkers van vastgoedorganisaties panden ver onder de reŽle waarde aan een kennis of familielid verkochten. Vervolgens werd het pand voor een veel hoger bedrag verkocht, waarbij over de winst slechts 1,2 procent belasting werd betaald. Zo kon de veel hogere belasting die de vastgoedorganisatie had moeten betalen over de winst uit onderneming, worden ontdoken.

Niet alleen projectontwikkelaars zouden betrokken zijn bij deze grootschalige fraude. Volgens de fiscus doen ook aannemers, makelaars, notarissen, pensioenfondsen en woningcorporaties mee.

De vastgoedwereld kampt na een ongekende hoogconjuctuur al jaren met tegenslagen. Deze eerdere voorspoed was terug te lezen in de lijst der allerrijksten, de Quote 500, waarin de vastgoedbranche sterk was vertegenwoordigd. Toen kwam de econmische crisis en vervolgens werd de sector aanhoudend in verband gebracht met grootschalige malversaties en zware criminaliteit.

Bekende voorbeelden zijn de vermoorde vastgoedbaron Wim Endstra en de veroordeelde projectontwikkelaar Jan Dirk Paarlberg. Beiden werden geplaatst in de invloedsfeer van Willen Holleeder. Door de vastgoedfraude, waarin ook de ogenschijnlijk doorsnee projectontwikkelaar in een kwaad daglicht kwam te staan, zakte de branche nog verder weg.

Donderdag en vrijdag gaan de zittingen van de zaak-Klimop verder. Ook hierin staat Jan van V. centraal. De miljonair doet telkens uitgebreid uit de doeken hoe verdorven de branche is, en hoe dit eigenlijk al tientallen jaren het geval is.

In het nieuwste nummer van het weekblad Elsevier doet schrijver Leon de Winter verslag van zijn vele ontmoetingen met Jan van V., die zelf het initiatief hiervoor nam. Bloemendaler De Winter zet Van V., geboren en getogen in Bloemendaal, neer als 'een helder denkende man met een soort zeventiende-eeuwse ondernemingsdrift'.

Verder omschrijft De Winter Van V. als 'een gedreven visionair die lange tijd in de hoogste lagen van het onroerend goed een goede reputatie had - tot hij door het OM ten val werd gebracht'.


Naar Creativiteit en slechtheid, bronnen , Creativiteit en slechtheid , Psychologie lijst  , Psychologie overzicht  , of naar site home .
 

[an error occurred while processing this directive]