De Volkskrant, 24-11-2008, column door Bert Wagendorp 24 nov.2008

Joho!

Tussentitel: Was ik een SomaliŽr in Boosaaso, dan werd ik ook piraat

Volgens The Economist was de kaping van de olietanker Sirius Star, voor de kust van SomaliŽ, de grootste zeeroof ooit: er zat voor tachtig miljoen dollar olie in het schip. Eindelijk eens een vergissing van het onfeilbare blad. In 1628 kaapte Piet Hein de zilvervloot, ter waarde van 11.509.524 gulden, omgerekend naar 2008 ongeveer een half miljard euro.
    Knap staaltje, waarvoor Piet nog altijd uitbundig wordt geprezen. Vertel mij wat over piraten. Mijn vrouw stamt af van de gevreesde Zaanse zeerover Claes Compaen (15871660), die over de wereldzeeŽn schuimde, 350 schepen kaapte en fortuinen veroverde, maar verteerd door schuldgevoel stierf te Oostzaan - straatarm helaas.
    Wij zijn een natie, gebouwd op piraterij en roof.
    Kapers, piraten, boekaniers, zeerovers: intrigerende types. Het zeegat uit, de doodsvlag in top, enteren, de bemanning met de oren aan het dek gespijkerd en dan een ruw kaperslied over een lief in de kroeg.
    Joho!
    De drie Pirates of the Caribbean-films met Johnny Depp hebben meer opgebracht dan alle piraten van SomaliŽ ooit bij elkaar zullen roven: alleen de laatste, At World's End, al bijna een miljard dollar.
    Volle zalen; geen romantischer wreedheid dan de zeeroverij.
    Fascinatie voor piraten is universeel en van alle tijden. Zelfs The Economist schreef bewonderend dat de kapers van de Sirius Star op volle zee aan lange touwen bijna honderd meter omhoog klommen, 'even hoog als de Big Ben'.
    In de 'piratennesten' langs de Somalische kust is het precies de liederlijke toestand die je je bij 'piratennesten' voorstelt. In de New York Times stond een tijdje geleden een reportage uit het 'piratennest' Boosaaso. Er was een twee dagen durende bruiloftspartij met volop geitenvlees en wilde zeeroversdansen. Er kwam een meisje van 21 aan het woord dat zich gelukkig prees dat ze sinds kort ook verkering had met een piraat.
    Je wilt toch het beste voor je kind, als aanstaande moeder in Boosaaso. Een fatsoenlijk dak boven je hoofd, een leuk autootje voor de deur en niet elke dag hetzelfde rantsoentje van de hulporganisaties. Je ziet je kind niet graag sterven van de honger of aan een nare ziekte.
    Dat betekent dat je op zoek moet naar een piraat, het enige beroep met toekomst en een goed salaris. Piraten krijgen daarom, stond er vorige week in de Volkskrant, ook de mooiste meisjes. '
    Piraten en rovers krijgen overal ter wereld altijd de mooiste meisjes, maar in SomaliŽ dus helemaal.
    Veel piraten in SomaliŽ, zag ik in een tv-reportage, waren vroeger visser. Maar de grote visserstrawlers uit het Westen hebben de zee leeggevist. In hun land heerst al sinds 1992 ,totale chaos en anarchie, je bent er je leven niet zeker en de helft van de bevolking is afhankelijk van de internationale bedeling.
    De zeerovers hebben dit jaar 75 schepen gekaapt, met een geschatte opbrengst van 120 miljoen dollar.
    Dat krijg je, als je met je volgeladen schepen van de westerse welvaart langs mensen vaart die verrekken van de honger en voor wie elk ander doel dan overleven een vorm van luxe is.
    Was ik een SomaliŽr in Boosaaso, werd ik ook piraat.


Naar Creativiteit en slechtheid, bronnen , Creativiteit en slechtheid , Psychologie lijst  , Psychologie overzicht  , of naar site home .
 

[an error occurred while processing this directive]