De Volkskrant, 19-11-2007, column van Bert Wagendorp 10 dec.2007

Berichtje

Tussentitel: Ik heb eelt op mijn ziel en ik ben de enige niet

De reeks van het dodenaantal in Bangladesh ten gevolge van de cycloon Sidr zag er vanaf donderdag zo uit: 'zeker150'-1.100-1.723-'meer dan 2.000'-3.000. Er dreven nog veel lichamen in het water. Sidr was de zwaarste cycloon die Bangladesh trof sinds Gorky (1991, 138 duizend doden).
    Wat deed dit nieuws mij? Ik fietste zondag 84 kilometer door Noord-Holland en dacht geen seconde aan Sidr. Ik schat dat dit pas bij honderdduizend doden wél het geval was geweest.
    Na de actie 'Tot zover Darfur' op radio en tv heb ik weinig meer over Darfur vernomen. Even genoeg Darfur.
    Op 1 augustus 1971 organiseerden Beatle George Harrison en zijn vriend, de sitarspeler Ravi Shankar (nu beter bekend als de vader van Norah Jones) in Madison Square Garden een popconcert voor Bangladesh. In 1970 had de cycloon Bhola daar een half miljoen slachtoffers gemaakt en daarna waren tien miljoen mensen op de vlucht geslagen door de onafhankelijkheidsoorlog.
    Het was het allereerste benefietpopconcert en de opbrengst bedroeg $243.418,50. De bijdrage van mijn broer en mij betrof de aanschaf van de dubbel-lp The Concert for Bangladesh. Wij luisterden in lotushouding naar het eindeloze gepiel van Shankar en daarna . . kwam George Harrison met While My Guitar Gently Wheeps.
    Het waren optimistische tijden. Zelf dacht ik bijvoorbeeld dat met het concert en de lp de problemen in Bangladesh wel zo'n beetje waren opgelost en dat we de volgende kwestie uit de wereld konden gaan helpen.
    Hoewel de aarde nog lang geen global village was, hielden wij rampen, oorlogen en overige lichte obstakels op weg naar een betere wereld scherp in de gaten - ten tijde van 'Bangladesh' waren we nog maar net bijgekomen van 'Biafra' bijvoorbeeld, was 'Vietnam' nog flink aan de gang en begonnen de voorbereidingen op 'Chili'.
    Radio en tv deden in die tijd nog niet aan aandachtsacties. In plaats daarvan trokken journalisten naar het getroffen gebied, alwaar Aad van den Heuvel tot zijn knieën in het water ging staan en zei dat de situatie heikel was. Hierna schudden wij geëmotioneerd onze spaarpotten leeg en achtten de boel onder controle.
    Wat is er sindsdien gebeurd?
    Bob Geldof organiseerde heel wat grotere benefietconcerten, evenals Bono. In juni verscheen er een cd met liedjes van George Harrisons vriend John Lennon, Instant Kanna: The Campaign To Save Daifur.
    Niet gekocht en mijn broer ook niet.
    Ik heb de wereld, dat kleine dorp, van me afgeduwd. En ik niet alleen. Ik heb eelt op mijn ziel en ik ben de enige niet. Bangladesh interesseert ons geen ruk.
    Je moest mij tot voor kort ook niet vragen wat er in Darfur precies aan de hand was, behalve een slachting.
    Ik was al bijna vergeten waar Bangladesh lág.
    De doden raken mij alleen nog wanneer een getalenteerd fotograaf het beeld van een stervend kind vangt. Zulke beelden wil ik niet te vaak zien en daarom steek ik mijn kop in het zand. Dat is wrang maar waar.
    Ik ben minder optimistisch geworden. En onverschilliger, misschien. Ik vraag aan een collega wat we maandag in de krant aan Bangladesh en Sidr gaan doen.
    Hij zegt: 'Buitenlandredactie overweegt een berichtje.'


Naar Cynisme en idealisme , Psychologie lijst , Psychologie overzicht  , of site home .
 

[an error occurred while processing this directive]