De Volkskrant, 20-04-2007, van een verslaggever 30 apr.2007
 
In de cel bajeskleding in plaats van blingbling, vindt Kamer

Om machocultuur tegen te gaan, wil meerderheid Kamer uniformplicht in gevangenis.
Initiatiefnemer Dijsselbloem (PvdA): straffen aan cultuur aanpassen.


Een ruime meerderheid in de Tweede Kamer van CDA, PvdA, VVD, SP en PVV wil dat het dragen van gevangeniskleren verplicht wordt gesteld in jeugdinrichtingen.
    Dit plan is afkomstig van het PvdA-Kamerlid Dijsselbloem, die wil voorkomen dat allochtone jongeren door het dragen van merkkleding en ‘blingbling’ hun machocultuur in de gevangenis voortzetten. Hij pleit ervoor bij het straffen rekening te houden met de culturele achtergrond.
    Het CDA-Kamerlid Çörüz is ook voor de invoering van verplichte gevangeniskledij, maar stelt dat het nog effectiever is jongeren na hun veroordeling het geld te ontnemen dat zij met misdaad hebben verdiend. Dan kunnen zij zich geen merkkleding en sieraden meer veroorloven.
    Çörüz zegt dat hij al anderhalf jaar geleden heeft voorgesteld bij het straffen van jongeren rekening te houden met hun achtergrond. ‘Zwaarder straffen voor hetzelfde delict kan niet, het strafrecht kent geen kleur. Maar er kan wel rekening worden gehouden met de culturele achtergrond. Het heeft meer effect om allochtone jongeren een taakstraf te laten doen in of rond een moskee, waar zij worden geconfronteerd met de gevolgen van hun gedrag, dan hen te laten harken op de hei.’
    Het Kamerlid Teeven (VVD) zegt dat er ‘niks op tegen is’ om kledij verplicht te stellen, maar vreest de financiële gevolgen daarvan.


Terug naar Misdadige natuur, narcisme , Misdadige natuur , Psychologie lijst , Psychologie, overzicht , of naar site home .
 
[an error occurred while processing this directive]