Dagblad De Pers, 06-09-2007, door Claire Soares 11 sep.2007

ScandinaviŰ | Eerste ecogevangenis ter wereld

Noorse gevangenen krijgen groene vingers

Nieuw: een gevangenis waaruit niemand wil ontsnappen. Je kunt ervoor dieren en planten zorgen en met lekker weer mag je naar het strand. Noorwegen heeft de primeur.


Fototbijschrift: Het zorgen voor dieren en planten moet de gevangenen meer
                       verantwoordelijkheidsgevoel geven.

Van Alcatraz tot Robben Eiland, een gevangenis in zee is niets nieuws. Maar de Noorse versie is toch anders dan anderen. Men gaat er daar prat op de eerste ecologische gevangenis ter wereld te zijn.
    De Bast°y-gevangenis ligt op een gelijknamig eiland 75 kilometer ten zuiden van Oslo. Er werken 69 mensen, van wie er maar vijf in de gevangenis overnachten. Het was ooit een heropvoedingsinstituut voor jongens.
    Bast°y heeft zonnepanelen en een verwarming die op afvalhout werkt. Er wordt gerecycled waar dat mogelijk is en de gevangenis voorziet praktisch geheel in haar eigen onderhoud.
Op water en brood betekent in deze gevangenis in ieder geval biologisch brood. Niet alleen drug zijn er verboden, bestrijdingsmiddelen ook. Alle groente en fruit uit de gevangenismoestuin zijn 100 procent biologisch.
    De gevangenis krijgt geld van milieugroeperingen. Voedsel dat niet zelf geconsumeerd wordt, gaat naar andere gevangenissen. Om ook prote´ne binnen te krijgen, houden de gevangenen tweehonderd kippen, veertig schapen en twintig koeien. Ook gaan ze vissen in zee. 'Het zorgen voor dieren en planten geeft ze ook meer verantwoordelijkheidsgevoel', aldus Per Eirik Lund, de adjunct-directeur van de Noorse gevangenis. De gevangenen hebben ook geholpen met de installatie van zonnepanelen. Die moeten in de toekomst voor een groot deel van de elektriciteit gaan zorgen.
    In Noorwegen is het gevangenissysteem minder streng dan in Nederland. De maximumstraf is 21 jaar en maar weinig mensen hoeven zo lang te zitten. Maar de gevangenis op het eiland Bast°y, waar 115 gevangenen zitten, onder wie ook moordenaars en verkrachters, lijkt meer op een vakantiekamp. .
   Er is geen prikkeldraad en de gevangenen worden 's nachts niet door norse bewakers opgesloten in hun cellen. Als het lekker weer is, kunnen ze naar het strand of het nabije natuurreservaat.
    'Je kunt een tijd in de gevangenis tot een echte straf maken', zegt Lund, 'ˇf je kunt proberen de gevangenen tot goede burgers om te vormen. Er iets positiefs van maken. Ons voornaamste doel is om te bewijzen dat onze gevangenen minder vaak opnieuw de fout in gaan. De ecologische benadering is deel van dat streven:
    De 41-jarige Knut, die een straf uitzit voor drugssmokkel, werd overgebracht naar het eiland toen hij depressief en verward was geworden in een extra beveiligde inrichting. Hij vertelde een Noorse krant: 'Toen ik op Bast°y kwam, kon ik weer ademhalen.'
    Volgens de adjunct-directeur is hij echt niet de enige die het milieuvriendelijke regime waarderen. 'Sommige gevangenen zijn groener dan wij. Ik kwam eens op het werk met een plastic bekertje koffie in mijn hand en een van de gevangenen had meteen commentaar: 'HÚ, baas, dat is niet goed voor het milieu!'
 

Terug naar Misdadige natuur, behandeling , Misdadige natuur , Psychologie lijst , Psychologie overzicht , of naar site home .
 

 

[an error occurred while processing this directive]