De Volkskrant, 18-10-2007. 21 okt.2007

Huizen van bewaring vol verslaafden

Van de gedetineerden in de huizen van bewaring is 60 procent verslaafd aan alcohol, drugs of gokken. Daarvan heeft een meerderheid tevens psychische klachten. Dit blijkt uit onderzoek in opdracht van het Wetenschappelijk onderzoeksbureau (WODC) van het ministerie van Justitie dat woensdag werd gepubliceerd.
    Er werd aan 637 gedetineerden die pas sinds korte tijd vastzaten gevraagd naar hun leven voordat ze in de cel belandden. Hieruit bleek dat 30 procent een problematisch drankprobleem heeft, bijna 40 procent verslaafd is aan soft- of harddrugs en dat 6 procent kampt met een gokprobleem. Ruim de helft van de gebruikers zei er meerdere verslavingen op na te houden. De psychische klachten waarmee een meerderheid lijkt te kampen zijn vooral angst- of persoonlijkheidsstoornissen, depressies of psychoses.
    De onderzoekers ontdekten tevens dat problematische harddrugsgebruikers de langste criminele carrière hebben en dat alcoholverslaafden de ernstigste delicten op hun hebben naam staan.
    Onbekend is of de gedetineerden in het huis van bewaring roesmiddelen tot hun beschikking hebben. Wat betreft zorgbehoeften staan gezondheid en hulp bij relaties en het vinden van woonruimte hoog op de verlanglijst van de gedetineerden. Deskundigen benadrukken echter de hulp bij het afkicken.


Naar Misdadige natuur, behandeling , Misdadige natuur , Psychologie lijst , Psychologie overzicht , of site home .
 

 

[an error occurred while processing this directive]