De Volkskrant, 20-01-2005, van verslaggever Ron Meerhof

Reportage | OM ging bij de sneeuwbalmoord op Sedar Soares zo ver dat elk nietje werd onderzocht

Moord om sneeuwbal op rode Honda

Tussentitel: 'Getuigen zwijgen uit angst voor represailles'

Japatin, 'koning der lullen', is volgens het OM de moordenaar van Sedar Soares (13). Hij schoot de jongen in 2003 dood nadat een sneeuwbal op zijn auto was gekomen.

Van alle scenario's presenteerde het openbaar Ministerie in Rotterdam woensdag de meest weerzinwekkende als ware toedracht van de dood van de 13-jarige Sedar Soares op 1 februari 2003: de 29-jarige Antilliaan Gerald H. schoot hem door het hoofd uit woede over een sneeuwbal op zijn auto. Voor andere theorieŽn als een verdwaalde kogel bij een bendeoorlog of een afrekening is 'geen enkel bewijs' gevonden, aldus officier van justitie Bode. 'Het is onvoorstelbaar dat kinderen op straat beducht moeten zijn voor zoveel agressie. Maar misschien is het wel de realiteit.' Ze eiste zestien jaar tegen H.
    Ter afsluiting las ze voor een bomvolle zaal een brief van de moeder voor aan haar overleden zoon. 'Hoe heeft het kunnen gebeuren dat ik mijn engel niet meer bij me heb''', luidde een van zinsnedes. Familieleden begeleidden de tekst met ingehouden, maar hartverscheurend gehuil, liet OM bleek te beschikken over drie getuigen die zeggen H. gezien te hebben toen de schoten vielen bij het Rotterdamse metrostation Slinge. Twee van hen kenden de verdachte. Hij is een bekende verschijning in de wijk Pendrecht. De man heeft tien kinderen bij zeven vrouwen en is daarop zo trots dat hij het woord  Japatin, de koning der lullen, achterop zijn rode Honda Civic heeft aangebracht.
    Japatin, in een oversized blauwwit sportshirt met een grote 1 achterop, ontkende alles. Maar zijn alibi rammelt. Hij heeft drie verantwoordingen gegeven van waar hij zich die avond bevond. In zijn laatste versie lag hij in bed met zijn vriendin. Maar de zendmastgegevens van zijn mobiele telefoon tonen aan dat hij zich die zaterdagavond verplaatste. Rond het fatale moment pikte een zendmast vlak bij Slinge zijn signaal op.
    Het OM heeft grote problemen gehad om het bewijs in de zaak rond te krijgen. Er was geen technisch bewijs. Zo is er geen enkele huls of kogel gevonden. Daar is wel naar gezocht. Op enig moment bespeurde een extreem gevoelige metaaldetector iets in een boom. Die is in beslag genomen, omgezaagd en geÔnspecteerd. Er bleek een nietje in vergroeid. Ook werden tot in de verre omtrek alle putten minutieus onderzocht.
    Een nog groter probleem speelde woensdag tot in de rechtszaal door: liegende getuigen. Een getuige herriep ter zitting zijn beschuldigingen tegen Japatin. Hij beweerde dat hij nooit had gezegd wat de rechter hem voorhield uit de politieverhoren. Hij werd ter plekke aangehouden wegens meineed.
    Later die dag ondertekende hij een verklaring waarin hij alsnog verklaarde dat zijn eerder verklaringen waar waren. Hij verklaarde zijn gedrag ter zitting uit angst voor de verdachte.
    Vrijwel alle andere getuigen in de zaak hebben op enig moment hun getuigenis veranderd. of zelfs helemaal herroepen. Zo was de degene die het onderzoek een nieuwe impuls gaf, een junk die in mei vorig jaar meldde bij Japatin in de auto te hebben gezeten op die bewuste zaterdagavond. Maar hij herriep sinsdien zijn verklaringen zo vaak dat het OM er maar helemaal van afzag om hem op te roepen.
    Het lag dus voor de hand dat advocaat Stolk in zijn pleidooi hamerde op de betrouwbaar-heid van de getuigen. Daarbij maakte hij een groot nummer van de verleidingen van het destijds uitgeloofde tipgeld.
    De getuigen die zich zo laat hadden gemeld. hadden niks gezien en waren niet meer dan goedzoekers, zo betoogde hij. Het hele dossier berust op drijfzand, stelde hij. Zijn cliŽnt had niks anders op zijn geweten dan de smokkel van de driehonderd gram cocaÔne die hij bij zich had op het moment van zijn arrestatie. 'Daar staat vier maanden op en dat lijkt me een passende straf.'


Naar Misdadige natuur, bronnen , Misdadige natuur , Psychologie lijst , Psychologie overzicht , of site home .
 
[an error occurred while processing this directive]